Zlatna pravila za zdravlje mozga!

02/04/2020 12:20

Zlatna pravila za zdravlje mozga!

Naš mozak je jedna od najfascinantnijih mogućih mašina. Često brinemo o zdravlju drugih organa, a ovaj organ zapostavljamo, čak smo i neupućeni kakav životni stil je pogodan za zdravlje našeg mozga.

Stručnjaci kažu da mozgu treba svjež vazduh, zdrava hrana bez masnoća. Mozak je organ koji voli slatkiše, ali one zdrave, kao što je med. Takođe, tu je i crna čokolada. Da bi vam mozak bio zdrav potrebno je da konzumirate puno vode, da se puno smijete, čitate, družite se sa ljudima koji vam prijaju, slušajte dobru muziku i igrajte.

Evo nekoliko zlatnih pravila za zdravlje mozga:

  • Ustanite što ranije. Budite se prije 8, jer ako ustanete kasnije osjećaćete se umorno.
  • Obezbijedite svom mozgu čist vazduh. Kada se probudite izađite na svjež vazduh i otvorite prozore.
  • Budite fizički aktivni. Fizička aktivnost pomaže mozgu da se zagrije i da se pokrene cirkulacija.
  • Istuširajte se ujutru. Pokreti koje radimo dok se tuširamo su pokreti iz joge, ali malo ljudi to zna.
  • Pojedite doručak na miru. Pojedite doručak u tišini i miru. Treba da se osjetite opušteno i da vam on predstavlja zadovoljstvo. Nikako nemojte pušiti uz doručak, a bilo bi dobro da uzmete prirodan sok od citrusa, šargarepe ili nečeg drugog. Citrusi i šargarepa sadrže oligoelemente i daju energiju.
  • Nakon doručka popijte čaj ili kafu.
  • Ne zaboravite osmijeh. Najbolji čovjekov prijatelj, a posebno ljudskom mozgu je osmijeh.
  • Neka ručak bude lagan. Nervne ćelije ne vole obilan ručak. Za mozak nije zdravo jesti puno mesa i puno masnoća. Nije dobro da nam ručak bude obilan, pošto nakon obilnog ručka sva krv ode u stomak, mozak ostane bez krvi i onda nam se spava. Ko želi da radi nakon ručka treba da jede što manje. Mozak je najaktivniji u dva perioda 10.00-12.00 i 16.00-18.00.
  • Večera, takođe, treba da bude što laganija. Najbolje bi bilo da uveče ne konzumirate meso.
  • San je jako bitan, za mozak čak i najbitniji. Najkvalitetniji san je od 10.00 do 12.00 noću, zato bi bilo idealno da u 10 već uveliko spavate. Da bi vaš san bio kvalitetan isključite televizor, telefon i bilo šta što vas može probuditi.

Spavanje je ustvari, resetovanje mozga. Odrasla osoba treba da spava preko šest sati. U toku spavanja, naš mozak ne spava, već vodi računa o aktivnosti ostalih organa. Ipak, radi još nešto. Ako čovjek legne sa nekim problemom koji ne zna kako da riješi, ujutru će imati odgovor. Mozak je povezao naše misli i sjećanja, a ujutru ćemo imati odgovor, nakon što se naš um odmorio.

Potrudite se da zaokupite mozak što kvalitetnijim sadržajem, da ne budete umorni, da budete u pokretu i da budete srećni i zadovoljni.

02/04/2020 12:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px