Zašto je opasno imati salo na stomaku?

04/01/2018 17:21

Zašto je opasno imati salo na stomaku?

Svakog januara posebno mjesto u brojnim člancima i tekstovima zauzima tema viška kilograma, pa se tako ni mi ne razlikujemo. U nastavku, pokušaćemo da odgovorimo na nekoliko pitanja o masnim naslagama…

Višak kilograma svakako da nije zdrav, a nagomilane masne naslage na stomaku glavni su razlog zašto mnogi kreću na dijete i u teretanu. U posljednjih nekoliko godina, naučnici su pokazali da glavni razlog zašto treba da vodite računa o obimu struka nije vizuelne prirode, već opšte zdravlje.

Studije su pokazale da masne naslage na stomaku povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i raka. Ovo važi i za one osobe koje imaju zdravu kilažu, ali i nagomilane masne naslage u predjelu stomaka.

Dobro i loše salo

Postoje dvije vrste sala na svijetu, a niti jedno od njih nije “mršavo” salo. Jedne masne naslage nalaze se unutar kože i one su zdravo, jer ih tijelo koristi kao gorivo. Druga vrsta sala je visceralno masno tkivo, koje se nalazi u tijelu, odnosno u i oko organa.

Upravo je velik stomak posljedica nagomilavanja visceralnog sala, naročito kod muškaraca. S druge strane, žene prirodno imaju više masnih naslaga na zadnjici i kukovima, zbog same reprodukcije. Ipak, trudnoća i porođaj nisu razlog zašto treba nagomilavati salo u predjelu stomaka.

Kako salo na stomaku utiče na zdravlje?

Na stomaku, kako je već napomenuto, nagomilava se visceralno salo, a ono utiče na metabolizam, jer se krv iz tog predjela direktno prenosi u jetru. Kako raste stomak, usljed gojenja, tako rastu i masne ćelije, koje direktno u jetru ispuštaju slobodne masne kiseline i druge molekule. To dovodi do poremećaja nivoa šećera u krvi i na posljetku, još većeg dobijanja kilograma.

Visceralno masno tkivo ima veći uticaj na jetru, nego na ostale organe. Ipak, neregularan metabolizam utiče i na disfunkciju pankreasa i srca.

Dobra stvar u svemu ovome je što i mali gubitak kilograma umanjuje rizik od brojnih oboljenja. nema potrebe biti na rigoroznoj dijeti, a jedini način kako da smanjimo obim struka, jeste da umanjimo unos kalorija i da započnemo sa sagorijevanjem istih, fizičkom aktivnošću.

04/01/2018 17:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px