Vrućina je i kućnim ljubimcima

23/06/2021 19:40

Vrućina je i kućnim ljubimcima

Jednako kao ljudima i životinjama je toplo. Ali za razliku od nas, koji se sami staramo kako i gde da se rashladimo, kućni ljubimci čekaju našu pomoć. Još jedna od bitnih razlika između vlasnika i ljubimca je ta što čovek može da se oznoji i tako izbori sa vrućinom, a životinje to mogu samo disanjem. 

Ljubimci mogu da dožive i toplotni udar, pa zato treba izbegavati šetnje u najtoplijem delu dana. Tokom šetnji treba nositi vodu i kvasiti ljubimca i nikako ih ne ostavljati vezane na suncu ili u automobilu dok vi “samo trknete u radnju”. Prilikom šetnje treba voditi računa o temparutiri betona/staze. Ukoliko se ispeku neće moći da šetaju, a prvi znaci da životinji preti toplotni udar je usporen hod i epinapad. Ukoliko to primetite, psa treba rashladiti i hitno odvesti do veterinara.

možda vas zanima i: Šta je toplotni udar i kako ga prepoznati?

I mačkama je vruće, poručuju stručnjaci. Iako vole toplotu, ove trenutne spoljne temperature i njih omamljuju, pa njihov organizam pokušava da snizi telesnu temperaturu, te su one zato uspavanije. Ukoliko mačka voli vodu treba joj omogućiti da se rashladi. U toku letnjih meseci ne treba forsirati treninge ili zahtevniju igru sa ljubimcima. Treba ih ostaviti u rashlađenoj prostoriji da odmaraju. Veterinari kažu da ne treba smanjivati porcije hrane, već im nuditi kao i do sada, a oni će sami proceniti kada i koliko mogu da pojedu.

Ukoliko ste u prilici, napunite plastične posude i sklonite u hladovinu negde na javnoj površini, zarad zdravlja uličnih životinja. Isto se odnosi i na ptičice.

Saveti za vlasnike

  • Koristite losion za zaštitu kućnih ljubimaca (nanestite na otvorene delove kože, vrhove ušiju i nosa.
  • Kućne ljubimce blede boje držati u tamnom prostoru.
  • Obezbedite hlad i svežu vodu, ukoliko je životinja u dvorištu.
  • Obratite pažnju, posebno mačke, da ne ostanu u vrućim prostorima (šupama, staklenicima, garažama…)
  • Akvarijume i terarijume držati dalje od direktnog sunca i redovno menjati vodu
23/06/2021 19:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px