Vježbanje koncentracije za aktivniji um

16/05/2017 15:06

Vježbanje koncentracije za aktivniji um

Vježbe koncentracije izoštravaju vaš um i unapređuju sposobnost koncentrisanja. Iako zvuči čudno, ali i za koncertraciju je važna vježba ukoliko želimo da ostanemo “u formi” i napredujemo.

Priprema za važbe

Pronađite mjesto gdje vas niko neće ometati. Ukoliko želite, možete sjedeti na podu. Važno je da vam je kičma ispravljena.
Udahnite duboko nekoliko puta i opustite se.

Svaka od navedenih vježbi trebalo bi da traje oko 10 minuta. Kako budete napredovali, povećajte trajanje vježbi na 15 minuta.

Počnite sa prvom vježbom. Ponavljajte je svaki dan sve dok je ne budete u potpunosti usavršili.

Svaki put kada vam nešto odvuče pažnju, počnite ispočetka.

Usavršavanje ovih vježbi može da traje danima, nedjeljama, pa čak i mjesecima.

koncentracija

Svu svoju pažnju usmjerite ka vježbama. Nemojte zaspati ili dozvoliti da vam misli odlutaju. Onog trenutka kada shvatite da razmišljate o nečemu drugom, počnite ispočetka.

Ne pokušavajte previse na samom početku već se držite sporijeg tempa.

Ukoliko vam je jako teško da vam misli ne odlutaju, ne očajavajte. Svi se susrećemo sa poteškoćama. Ako istrajete i nikad ne odustajete uprkos poteškoćama, uspjeh je neizbježan.

Vremenom ćete shvatiti da možete da se skoncentrišete bilo kada i bilo gdje. Moći ćete da budete skoncentrisani bez obzira na okolnosti, a pritom ćete zadržati smireni i staloženi stav.

Vježbe koncentracije

Prva vježba

Uzmite bilo koju knjigu i prebrojte riječi u jednom paragrafu. Zatim ih prebrojte ponovo, kako biste bili sigurni da ste dobili tačan broj.

Zatim prebrojte dva paragrafa.

Kada vam i to postane lako, prebrojte čitavu stranu. Nemojte brojati tako što pokazujete brojeve, već se potrudite da prebrojite riječi u glavi.

ucenje knjige

Druga vježba

Brojite unazad od 100 do 1.

Treća vježba

Brojite od 100 do 1 tako što ćete preskočiti svaka tri broja (100, 97, 94…)

Četvrta vježba

Odaberite neku riječ ili frazu koja vas inspiriše, i ponavljajte je u glavi pet minuta. Kada budete mogli potpuno da se skoncentrišete, pokušajte da produžite trajanje vježbe na deset minuta.

Peta vježba

Uzmite neko voće i promatrajte ga sa svih strana. Ne dozvolite da vam misli odlutaju, već pokušajte da ostanete staloženi.

Šesta vježba

Ova vježba je slična prethodnoj, samo što umjesto da posmatrate voće, u ovom slučaju treba da ga vizualizujete.

Dobro osmotrite voćku, zatim zatvorite oči i pokušajte da je zamislite što realnije i sa što vise detalja. Ukoliko zaboravite kako izgleda, otvorite oči, pogledajte voćku na kratko, a zatim ponovo pokušajte.

Sedma vježba

Uzmite neki manji predmet, kao što je kašičica ili čaša. Skoncentrišite se na predmet i posmatrajte ga sa svih strana. Pokušajte da se fokusirate na vizuelni dio i da ne razmišljate ni o čemu drugom.

pisanje olovka zena

Osma vježba

Ukoliko ste postali dovoljno vješti u prethodnim vježbama, možete da pokušate da odradite ovu.

Nacrtajte na papiru trougao, krug ili kvadrat i obojite ga.

Čitavu pažnju usmjerite na oblik koji ste nacrtali, trudeći se da vam ništa ne ometa pažnju.

Deveta vježba

Počnite sa prethodnom vježbom, a zatim zatvorite oči i zamislite oblik. Ukoliko zaboravite kako crtež izgleda otvorite oči, pogledajte ga još jednom, a zatim nastavite sa vježbom.

Deseta vježba

Sada zamislite oblik otvorenih očiju.

Jedanaesta vježba

Potrudite se da bar pet minuta ne razmišljate ni o čemu. Ovu vježbu nemojte započinjati ukoliko niste uspješno odradili sve prethodne. Ukoliko su prethodne vježbe imale dobar ishod, moći ćete da potpuno ućutkate svoje misli, bar na kratko.

Često vježbanje je ključ uspjeha. Što vise vremena posvetite ovim vježbama, brže ćete napredovati. Međutim, morate ih obavljati postepeno. Počnite sa deset minuta, i kako vam postaje lakše a vaša sposobnost koncentracije se povećava, povećajte i vrijeme trajanja vježbi.

Kada budete primijetili rezultate, obožavaćete ove vježbe. Moći ćete da usmjerite svoju pažnju na bilo šta sa lakoćom i bez imalo napora.

Kako vaša moć koncentracije jača, tako će se i vaš stav i reakcija na svijet oko vas promijeniti. Primijetićete kako ste stekli nevjerovatno samopouzdanje i unutrašnju snagu.

16/05/2017 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px