Vitamin koji ima čudesna dejstva na mozak

23/03/2020 09:54

Vitamin koji ima čudesna dejstva na mozak

Vitamin B-12 je krucijalan za metabolizam, zdravlje crvenih krvnih zrnaca i mozga. Ovaj vitamin takođe učestvuje u formiranju DNK. Sastojak je mesa i mesnih prerađevina.

Inače, metabolizam svake ćelije organizma zavisi od ovog vitamina, zato što on igra važnu ulogu u sintezi masnih kiselina i proizvodnji energije.

U isto vrijeme, vitamin B-12 utiče na oslobađanje energije, pomažući organizmu da absorbuje folnu kiselinu.

Ako ne konzumirate hranu životinjskog porijekla, obavezno je unositi druge izvore vitamina B-12.

Ako se hranite zdravo, ne bi terbalo da imate manjak ovog vitamina. U suprotnom, nedostatak ovog vitamina može ugroziti normalno funkcionisanje mozga, ali i nervnog sistema.

Bez vitamina B-12, ljudsko tijelo koje proizvodi milione crvenih krvnih zrnaca svakog minuta, neće uspijevati da ih proizvodi u dovoljnim količinama. Tada dolazi do anemije, depresije, problemima sa pamćenjem i to i u slučajevima kada su vrijednosti vitamina B-12 samo malo snižene. Pojavljuju se i drugi problemi, kao što su zatvor, gubitak apetita i gubitak kilograma.

U ozbiljnijim slučajevima, dolazi do neuroloških promjena, pa vam trnu ruke i noge.

Vitamin B se nalazi u mesu, jajijma, ribi, mlijeku I mliječnim proizvodima i kvascu.

Kod sve većeg broja ljudi je uočen nedostatak vitamina B-12, a posljedice toga mogu biti ozbiljne. Tada dolazi do neuroloških problema, koji su nažalost nepovratni. Nedostatak ovog vitamina povećava rizik od razvoja psihoza, manije i demencije.

23/03/2020 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px