Uskoro ćemo lakše učiti!

12/11/2014 16:56

Uskoro ćemo lakše učiti!

Naučnici sa Stenforda otkrili su način da mozak životinja vrate u takozvano “plastično” stanje, kada je mozak poput dječjeg i kada je učenje novih vještina mnogo lakše.

Istraživanje zvuči poput scenarija za naučno-fantastični film, ali je itekako stvarno. To u suštini znači da je pronađen način da se životinje načine “pametnijim”, a naučnici se nadaju da će isto kasnije moći da primjene i na ljudima.

Tim naučnika je vršio eksperimente sa proteinom PirB, koji moždanim ćelijama omogućava da se lakše prisjete vještina stečenih ranije, ali i otežava mogućnost učenja novih vještina.

Naučnici su shvatili da ukoliko vještački smanje lučenje tog proteina, receptori funkcionišu drugačije, a mozak brže stvara veze.

Tim je na čelu sa profesorkom Karlom Šac radio sa životinjama koje imaju “lijenjo oko” i ustanovio kako kod primjeraka kojima je smanjeno lučenje proteina prilagođavanje takvoj situaciji i životu sa samo jednim okom lakše ide.

Ustanovljeno je da dovođenje mozga u “plastično stanje” dovelo do toga da je bar jedan dio mozga postao prilagodljiviji, lakše se oporavljao od oštećenja, ali i lakše usvajao nove vještine.

Jedna od poteškoća na koje su naučnici naišli je to što ljudski organizam ne luči protein PirB, već više vrsta sličnih proteina, od LilrB2 do LilrB5.

Ovo istraživanje je značajano jer bi moglo da utiče na liječenje povreda mozga, moždanih udara i drugih neuroloških problema. Osim toga, neki od rezultata ovog istraživanja pomoći će i u borbi sa Alchajmerovom bolješću.

12/11/2014 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px