Trikovi za brzo razbuđivanje

25/10/2017 13:58

Trikovi za brzo razbuđivanje

Bilo da niste imali kvalitetan san, nedovoljno ste spavali ili jednostavno niste spremni za početak još jednog radnog dana, postoje trikovi koji će vam pomoći da se brzo razbudite.

Brza rješenja za razbuđivanje

1. Isprobajte razbuđivanje prirodnim svijetlom. Kada ustanete, otvorite širom prozore i pomozite tijelu da se razbudi. Ňaučno je dokazano da prirodna, sunčeva vetlost popravlja raspoloženje.
2.Povećajte temperaturu tijela laganim vježbama, odmah pošto ustanete iz kreveta. Zahvaljujući fizičkoj aktivnosti, tijelo luči endorfin, hormon koji, između ostalog, razbuđuje cio organizam.
3. Razbudite se uz pomoć mirisa. Pored mirisa kafe, koji može instinktivno da utiče na buđenje, u ovome vam može pomoći i miris mente i ruzmarina.
4. Popijte čašu hladne vode, jer će na ovaj način tijelo i iznutra da se razbudi, pokušavajući da zagrije hladnu tečnost.

Kvalitet sna

1. Spavajte najmanje osam sati. Što smo mlađi, potrebno nam je više sna, a kvalitetan san je kao gorivo za cijelo tijelo.
2. Šest sati pred odlazak na spavanje izbjegavajte stimulanse koji razbuđuju tijelo, poput kafe i obilnih obroka. To će doprinijeti i lakšem procesu uspavljivanja, ali i kvalitetu samog sna.
3. Prostor u kojem spavate takođe utiče na to koliko ćete ujutro biti naspavani. Prilagodite sobu svojim potrebama, izbacite električne uređaje koji mogu da vam skrenu misli i redovno provetravajte prostoriju u kojoj spavate.

Jutarnja rutina

1. Ujutro se hidrirajte. Pored pijenja vode, pokušajte sa brzim jutarnjim tuširanjem. Imajte na umu da veoma topla voda može da ima kontraefekat i da vas uspava, pa stoga birajte malo hladniju temperaturu.
2. Uz šoljicu kafe ili omiljenog čaja ostavite nekoliko trenutaka za sebe. Pokušajte da ne razmišljate o obavezama i da samo duboko dišete. Ovako ćete se lakše razbuditi i tokom dana bićete smireniji

25/10/2017 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px