Super otporna i kompletno zdrava biljka

06/05/2021 16:59

Super otporna i kompletno zdrava biljka

Lekovita trnjina, Prunus spinosa ili na engleskom Blackthorn, se još naziva i crni trn, divlja šljiva, drača, gloginja. Može se pronaći gotovo u celom svetu od Severne Amerike, Evrope, Afrike pa do Azije. Ovo vrlo otporna biljka i može da opstane i na brežuljcima, neplodnim, osunčanim zemljištima, pored puteva, ali i na kamenjarima.

Trnjina odlično podnosi visoke i veoma niske temperature. Preživljava i one do -25º C, a prema naučnoj klasifikaciji, pripada porodici ruža Rosaceae i to rodu Prunus kao i sve šljive. Ovaj trnoviti razgranati grm može da naraste 4-5 metara visine, ali i da živi više od 60 godina. Stablo trnjina se koristi i za ogrev, jer dobro sagoreva, a kao ukrasni grm odlično sprečava eroziju tla.

Listovi trnjine su bogati vitaminom C, a kao i cvetovi koji se koriste za pripremu čaja. Biljka cveta u aprilu i maju, pre samog listanja. Cvet je izvor nektara i polena, a plod trnjine su gorke bobice veličine oko 1 cm. Međutim, bobice postaju slađe nakon prvih mrazeva i u sebi sadrže organske kiseline, vitamin C, tanine, vitamin E, A, B6, ugljene hidrate, minerale…

Od biljke se koriste svi delovi u narodnoj medici, a najviše se pripremaju čajevi od listova, cvetova i plodova trnjine. Ovaj biljni napitak nije preporučljiv za decu i trudnice. Čaj od same kore trnjine se koristi za lečenje groznica. A pored čajeva spravljaju se i sirupi, kompoti, sokovi, pekmezi.

Cvetovi se koriste kao laksans, diuretik, kod probavnih smetnji i grčeva, za pročišćavanje krvi, ali i za lečenje kašlja. Cvetovi se beru u aprilu i maju, kada se još nisu u potpunosti otvorili, a savet je da se suše u hladu i upotrebe u kratkom vremenskom periodu. Dugim stajanjem cvetovi gube lekovita svojstva. Plod trnjine se koristi u lečenju mnogih upalnih stanja, a upotrebljava se svež i osušen.

Čaj od cvetova trnjine – 1 čajnu kašiku cvetova trnjine preliti sa 100 ml ključale vode i ostaviti da odstoji najmanje 15 minuta, kako bi ispustili sve svoje lekovite sastojke. Na sličan način se pravi i čaj od listova i od sušenih plodova.

Pekmez od trnjine – je odličan kod želučanih tegoba. Plodove trnjine oprati i ostaviti 24 sata potopljene u vodi, a zatim ih procediti i preliti vodom. Kuvati dok ne omekšaju, a onda ih ispasirati i dodati šećer. Na jedan kilogram ploda stavlja se 250 grama šećera. Masu kuvati dok se ne zgusne, a gotov pekmez sipati u vruće staklene tegle. Savet je da se uzima 1 kašika pekmeza dva puta na dan posle jela.

 

06/05/2021 16:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px