Šta ne treba leti koristiti?

08/04/2021 18:29

Šta ne treba leti koristiti?

Koža je ljudski najveći organ i zato je jednako važno brinuti o njoj kao i svim unutrašnjim. Zahvaljući propustljivosti mnogi štetni sastojci iz kozmetičkih preparata lako dospeju do krvi, a dalje i do drugih organa. Iz tog razloga neophodno je voditi računa šta i u kojoj meri se troši i čime “hrani” koža.

U susret letu i sunčanim danima, od mnogobrojnih proizvoda na tržištu dermatolozi su izdvojili par kojih bi trebalo da se klonimo.

1. Sprej za sunčanje

Oni služe onima koji ne vole losione, ali ih profesionalci ne vole generalno. Istraživači iz Njujorkadošli su do zaključka da procenat zaštite koji je naveden na proizvodu ne odgovara realnom stanju. Zaštitni sprejevi ne pružaju dovoljno debeo sloj zaštite. Te tako ne osiguravaju nivo SPF-a koji je znaveden na pakovanju. Pri korišćenju, veliki deo ode u vazduh, dobar deo se udahne, a najmanje se zadrži na koži. A to nije pravi način zaštite. Uz to, čak i kada su oči zatvorene, može da ošteti vid ili da izazove upalu oka.

pročitajte još i : Koje kozmetičke sastojke izbegavati i zašto?

2. Ulje za sunčanje

Dermatolozi tvrde da nikada neće koristiti ulje za sunčanje. Posebno zato što ona sadrže vrlo nizak nivo SPF-a. Dalje navode da SPF 4 nije dovoljan za zaštitu od jakih sunčevih zraka. Takođe, ulje kao termolabilna namirnica u kombinaciji sa sunčevim zracima može da izazove i opekotine na koži, ali i da zatvori pore, što dalje za posledicu može imati probleme s mašću kože lica.

3. Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se koriste u proizvodima kozmetike, ali koji i ograničavaju razvoj bakterija i kvasca. Najčešće se koriste metil, etil, propil i butil parabeni. Nalaze se u hidratantnim i kremama protiv starenja, što je paradoksalno, jer je utvrđeno da ubrzavaju proces starenja.

4. Hotelski sapuni

Za kožu lica se ne preporučuju hotelski sapuni. Najpre, zato što su mirišljaviji, a samim tim isušuju kožu lica. Dermatolozi su se složili da mirisni proizvodi dovode do iritacije kože, a često se javljaju i alergije.

5. Grub piling

U Americi su od 2015. Godine zabranjeni svi proizvodi koji sadrže mikrobeade ili bilo koje druge nanočestice ili tkz. čiste čestice. Koži, kažu dermatolozi, nije potreban oštar piling. U redu je koristiti proizvode koji su nežniji, a koji nisu oni za mehaničko/ fizičkog čišćenja mrtve kože.

6. Teške kreme

Preparati koji se troše zimi, nisu predviđeni i za toplije dane. Velik broj takvih sadrže emolijente kako bi se što efikasnije sprečio gubitak vlage iz kože. I upravo isti ti sastojci leti dovode do toga da se koža masti. Najbolja zamena su gelaste kreme i intenzivno hidrirajući serumi.

možda vas zanima i koliko je sunca dnevno dovoljno

7. Mleko i masna sredstva za čišćenje

Ovi proizvodi nisu idealni za visoke temperature, jer u danima kada se više znojimo potrebna su sredstva da se koža odmasti. Izumrle ćelije i sebum se više lepe za površinu kože, pa se preporučuje upotreba preparata koja sadrže glikolnu, laktičnu i salicilnu kiselinu.

8. Tečni puder

Uprkos problemima sa bubuljicama i osipima, a koje mnogi žele da ih kamufliraju, na kožu ne treba nanositi teške tečne pudere. Kada se na kožu, koja se znoji, nanesu teške teksture može doći samo do pogoršanja problema. Najbolje je koristiti šminku za lice na kojoj je naznačeno da je nekomeogena (non-comedogenic), a u tu grupu spadaju BB kreme. Ali i hidratante kreme kojim je dodata boja, podloge na bazi vode ili podloge u formi pudera.

U nastavku možete pogledati i kako farbe za kosu, blanš, keratinsko ispravljanje kose utiču na samu kožu glave, kosu, ali i koren vlasi. Kao i u kojim se frizersko-kozmetičkim preparatima nalaze hemikalije za otčepljivanje vodovodnih cevi.

 

08/04/2021 18:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px