Šta liječi akupunktura?

21/04/2020 16:27

Šta liječi akupunktura?

Akupunktura nikako nije novijeg datuma, ali o njoj se čuje više iz godine u godinu. Trenutno smo u fokusu upravo onoga šta akupunktura najbolje može, a to je da očuva naš kardiovaskularni sistem.

Koristi li se akupunktura samo za naše srce?

Nedavno smo na našem portalu pisali o očuvanju srca, a između ostalog govorili smo o zdravom načinu života. Akupunktura, kao svojevrstan antistres program, u tom smislu može mnogo da pomogne.

Poznato je da iglice kroz ovaj vid tretmana popravljaju raspoloženje, utiču na optimizam i na fizičku aktivnost. Ali, kako te iglice zapravo „rade“?

Ključ je u ovoj drevnoj kineskoj medicini.

Naime, akupunktura je pronađena prije čak pet hiljada godina u Kini, a zasniva se, po njihovom vjerovanju, na akupunkturnim tačkama koje su smještene duž linija po kojima „teče“ vitalna energija koju mi, u stvari, težimo da očuvamo i izbalansiramo.

Igle su napravljene od plemenitih metala, a broj igala i dubina uboda zavise od stanja pacijenta/kinje i vrste poremećaja. On/ona za vrijeme tretmana mora da leži mirno, kako ne bi pomjerio/la igle i time izazvao/la bol.

Interesantno je da je 1929. godine akupunktura u Кini bila zabranjena, da bi tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, u doba kulturne revolucije Mao Cedunga, prebačena u povratničko i funkcionalno stanje, pa čak i podignuta na nivo nacionalnog kulta, jer je, navodno, doprinosila širenju kineske kulture u svijetu.

Ova stara kineska medicina dospjela je u Evropu u 16. vijeku, a na Zapadu postaje prihvaćena tek krajem prošlog vijeka.

Akupunktura u kombinaciji

Još je Svjetska zdravstvena organizacija 1979. godine napravila listu bolesti za koje preporučuje da se liječe akupunkturom. Ona se danas koristi u kombinaciji sa dijagnostičkim tehnikama u tretiranju neuroloških, reumatskih, alergijskih i drugih bolesti.

Koristi se kod respiratornih, gastrointestinalnih, ginekoloških, genitourinarnih i neuroloških bolesti, kod nuspojava hemoterapije, postoperativnih bolova, osteoartritisa, pa i kod mučnina i povraćanja u trudnoći.

21/04/2020 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px