Šta je zdravije: tuna ili sardina?

10/04/2021 15:14

Šta je zdravije: tuna ili sardina?

Riba je jedna od najzdravijih namirinica čijom konzumacijom se mogu smanjiti rizici od srčanih bolesti, ali i pomoći zdravlje mozga. S druge strane, ne sme se preterivati u jedenju iste, jer se u ribi nalazi i živa. Ovaj otrovni metal se akumulira u ribi, a kojeg su najpre apsorbovali fitoplanktoni ili alge.

Živu iz algi unesu ribe tokom svog obroka, koje su kasnije hrana većim ribama. Lanac ishrane je precizan, te vremenom sve životinje u moru mogu da sadrže i živu. I zbog toga, preteranim unosom morskih plodova i ribe povećavamo mogućnost da i mi absorujemo ovaj metal.

U čemu je problem?

Mala izloženost živi ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje. Međutim, ako je ima previše u ljudskom telu izaziva trovanje koje za posledicu može da ima oštećenje sluha, vida, ali i da utiče na koordinaciju. Ovaj otrovni metal potencijalno može da ošteti centralni nervni sistem kod čoveka. Preciznije, mozak i kičmenu moždinu. Usled takvih oštećenja mogu se javiti glavobolje, ali u bolovi u mišićima.

Dozvoljeno je, sedmično, maksimalno uneti 1,6 μg žive po kilogramu telesne težine. Primera radi, tunjevina sadrži oko 30 μg žive u 100 gr, u konzervi, dok sardine u istoj gramaži sadrže oko 10 puta manje žive.

Sardine ili tunjevina?

Vitamin E i kalcijum

Dokazano je da sardine sadrže više vitamina E u odnosu na tunjevinu, kao i kalcijuma. Vitamin E, pored što je odličan za cirkulaciju, on je i antioksidant. Kalcijum pospešuje funkciju nerava, pomaže radu ćelija i jačanju kostiju. Ako se u toku dana pojede 170 gr sardine, organizmu će se obezbediti oko 3,5 mg vitamina E, što je 23 odsto preporuče dnevne doze ovog vitamina.

Da bi ovu količinu vitamina E uneli tunjevinom, potrebno je pojesti 340 gr tune. Takođe, porcija sardine sadrži oko 650 mg kalcijuma ili 65 odsto potrebne mere u toku dana, dok porcija tune ima samo 22 mg kalcijuma.

Vitamin K

Za razliku od vitamina E, vitamina K više ima u tuni. Ovaj vitamin je vrlo važan u procesu zgrušavanja krvi, kao i za izgradnju hrskavice i kostiju. Jedna porcija tune sadrži oko 75 µg vitamina K (oko 60 odsto preporučene dnevne doze), a porcija sardine samo 4,4 µg. Ukoliko više volite sardine jedite ih uz kelj, kupus, spanać ili brokoli, jer je ovo povrće bogato vitaminom K.

pročitajte još i : Da li riba čini djecu pametnijima?

Recepti

Salata od tunjevine se pravi brzo, lako i ne zahteva mnogo kuliraskih sposobnosti. Ovo jelo je puno proteina i stvara osećaj sitosti.

Sastojci: 2 velike konzerve tune; 200 g kuvane leblebije; 1 svež krastavac; 1 sveža paprika; ½ glavice luka; 2-3 sušena paradajza, 5 maslina; 2 kašike kapra, 1 šaka svežeg peršuna

Preliv: 2 kašike maslinovog ulja; 2 kašike sirćeta; 1 kašičica limunovog soka; 1 kašičica sušenog peršuna; 1 kašičica sušenog origana; so i biber po želji.

Priprema: Tunu iz konzerve ocedite od ulja. Zatim iseckajte krastavac, papriku, luk, sušen paradajz, peršun i masline. Sve isečeno pomešajre sa tunjevinom, leblebijama i kaprom. U drugoj posudi pomešajte sve sastojke za preliv i dodajte je salati. Gotovu salatu staviti u frižider, najbolje preko noći, kako bi se svi sokovi lepo izmešali. Salatu poslužite uz tost, kuvani pirinač ili barenu testeninu.

Kao predlog za ručak je i Oslić sa dalmatinskim krompirom

10/04/2021 15:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px