Šta je to nomofobija i kako se manifestuje?

10/05/2018 15:07

Šta je to nomofobija i kako se manifestuje?

Brz život, stres i ovisnost o modernim tehnologijama, donosi nam još jednu, u moru fobija – nomofobiju.

U toku istraživanja, naučnici su zabilježili pojavu više od 250 fobija. Uzroci koji pokreću fobiju najčešće se kriju u prošlosti i proživljenom traumatičnom iskustvu.

Simptomi novootkrivene fobije su problemi sa disanjem, drhtavica, oblivanje znoja i pretjerana briga o mobilnom telefonu. Moderni svijet, ne može da funkcioniše bez tehnologije, koja svaki dan napreduje, a tako ni bez mobilnih telefona.

Pretjerana briga o tome gdje je telefon u svakom momentu, strah da će se baterija isprazniti, da će telefon ostati bez signala, naziva se nomofobija. Riječ je nastala sklopom dvije riječi “nomo” i “fobija”. “Nomo” ili “no mobile” u prevodu znači bez telefona.

Psiholozi ovu fobiju objašnjavaju kao traumatično iskustvo koje je mozak pohranio i dovoljan je samo pravi okidač, da se određene reakcije manifestuju fizički. Ukoliko se nešto dogodi sa telefonom, osoba koja pati od ove fobije ispoljiće sljedeće simptome: vrtoglavicu, preznojavanje i teško disanja, pravi napad panike.

Stručnjaci navode da se ova fobija širi svakodnevno, poput zaraze. 

Istraživanja su pokazala da u Velikoj Britaniji, čak 66 posto ljudi strahuje od gubitka telefona. Pomisao da ostanu bez telefona dovodi ih do panike. Pojedini ne mogu da funkcionišu bez minimum dva mobilna uređaja.

Nomofobija se manifestuje na prilično neugodan način. Naime, osobe koje pogađa ova fobija osjetiće probadanje u grudima, mučninu, vrtoglavicu, drhtavicu i pretjerano će se znojiti.

Ova fobija, prema statistici, najčešće pogađa žene, iako muškarci provode više vrijemena koristeći mobilne telefone. Kako su mlađe generacije ili internet generacije, pod najjačim uticajem tehnologije, tako je i velika vjerovatnoća da će ova fobija baš njih i pogađati.

10/05/2018 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px