Šta je to ljubavni, odnosno hormon maženja?

21/06/2021 16:07

Šta je to ljubavni, odnosno hormon maženja?

Gotovo da ne postoji osoba koja bar jednom nije izgovorila reč “hormon”, koju povezujemo uglavnom, sa mentalnim stanjem. Međutim, koliko znamo o njima i koliko su nam neophodni? Reč “hormon” potiče od grčke reči koja znači pokretati ili poticati, pa bi tako mogli i da shvatimo koja je uloga hormona.

Oni pokretači važnih biohemijskih procesa u organizmu i deluju kao hemijski prenosnici između tkiva i žlezdi. Hormoni se stvaraju najvećim delom u žlezdama s unutrašnjim lučenjem, odakle “idu” u krv. Zatim preko krvi dolaze do mesta gde se očekuje njihovo delovanje i to direktno na DNK oko trilion ćelija. Skraćeno, deluju na svaku ljudsku ćeliju. Hormoni prenose poruku ćeliji kada treba da pokrene sintezu belančevina. 

možda vas zanima i: Šta je Sindrom slomljenog srca?

Belančevine su osnova svih ćelija kompletnog organizma. Primera radi, strukturne belančevine oblikuju kosti, kožu, vene, kosu, vezivno tkivo… ali su neophodni i za neurološke funkcije, antitela u imunološkoj obrani organizma, pojedine belančevine se vezuju za hemoglobin, a neke za lipide… Neki od hormona su i sami belančevine, a postoje i oni koje nazivamo steroidima. Ukratko, bez hormona pokretanje i usklađivanje mnogo biohemijskih procesa ne bi bilo moguće.

Ljubavni hormon

Oksitocin je moćan hormon koji ima važnu ulogu u reprodukciji, inicirajući kontrakcije pre rođenja, ali utiče i na pokretanje laktacije kod porodilja.  Smatra se da utiče na socijalna vezivanja, a pre svih na odnose majke i deteta, ali i na stvaranje romantičnih veza. zato ga i nazivaju “ljubavnim hormonom”, a stvara se u hipotalamusu, a hipofiza ga pušta u krvotok.

Ovaj hormon je još poznat i kao “hormon maženja“, jer pomaže u jačanju najintimnijih veza. Uz interakciju dojenčeta i majke ( u trenutku kada majka doji bebu), različita ponašanja mogu povećati oksitocin, uključujući grljenje, maženje i seks. Ovaj hormon proizvode podjednako i muškarci, kao i žene. On je povezan sa kretanjem sperme i proizvodnjom testosterona kod muškaraca. Istraživanja sugerišu da se povećava nakon orgazma kod oba pola podjednako muškaraca kao i kod žena.

Jedan je od različitih hormona koji igraju važnu ulogu u ponašanju, ali se čini da njegove potencijalne veze sa psihologijom prevazilaze ljubav. Uza svu svoju očiglednu pozitivnost, oksitocin može imati i tamnu stranu. Kao facilitator vezivanja među onima koji dele slične karakteristike, hormon može izazvati i neprijatna osećanja prema onima koji nisu slični osobi koja ga proizvodi, odnosno nama.

 

21/06/2021 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px