Šta je integrativna medicina?

14/04/2020 16:19

Šta je integrativna medicina?

Integrativna medicina je spoj klasične i komplementarne medicine. Iako je ova vrsta još uvijek manje poznata, značajna je zbog mogućnosti koju pruža terapeutima da kombinuju najbolje iz obje vrste, liječeći prije svega uzrok, a ne samo posljedicu.

Integrativna je jer obuhvata cjelokupno znanje o energijama koje čine ljudsko biće.

Šta možemo iskoristiti iz ovog domena medicine?

Integrativna medicina pruža metode poput akupunkture, masaže, refleksoterapije, detoksikacije i sličnih oblika liječenja, a priznate su od strane Ministarstva zdravlja.

Ono što je specifično, a za šta se zalaže ova vrsta medicine, je da se ljekar mora truditi da svom pacijentu pruži mogućnost prevencije, a ne samo liječenja bolesti.

Dakle, osnov integrativne medicine je da pacijent i ljekar rade zajedno na procesu izlječenja, jer koliko je ljekaru stalo da pronađe odgovarajuću terapiju, toliko je i na bolesniku da bude disciplinovan u primjenjivanju iste.

O ovoj medicini za medije je pričao dr Francisko Monivas, direktor Međunarodne asocijacije za Integrativnu medicinu u Španiji, psiholog i ljekar (Sensa), a neke od savjeta Frenka Lipmanasvjetski poznatog doktora, takođe su prenosili mediji (Ljepota i Zdravlje).

  • Integrativna medicina je medicina zdravlja, ne bolesti. Za nju, princip zdravlja je identitet. Identitet je put ka jedinstvu. Kada smo u svom identitetu, mi smo zdravi, ovako je prije tri godine pričao Monivas.

Lipman se, pričajući o ovoj medicini, fokusira na moć uma (meditaciju), upravo zbog velikog stresa kome smo izloženi gotovo svakodnevno. Dalje, savjetuje da obratimo pažnju na to da se uskladimo sa prirodom i da pokušamo da večeramo što ranije, a da doručkujemo što kasnije.

Da li ste probali neke od ovih metoda?

Pišite nam u komentarima.

14/04/2020 16:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px