Simptomi intolerancije na laktozu koje ne smijete ignorisati

08/02/2018 16:23

Simptomi intolerancije na laktozu koje ne smijete ignorisati

Bol u stomaku nakon čaše mlijeka ne mora biti znak intolerancije na laktozu, međutim, ako osjećate mučninu svaki put kada pojedete neki mliječni proizvod, te je već znak za uzbunu.

U posljednje vrijeme, intolerancija na laktozu i celijakija, oboljenja su o kojima se svakodnevno priča. U nastavku saznajte da li i vi možda patite od intolerancije na laktozu.

Gasovi i nadutost

Ukoliko sat vremena nakon što popijete na primjer jogurt, osjetite da vam se abdomen naduo, znak je da ne podnosite laktozu. Uz to, budući da vaš organizam nema enzime koji razlažu laktozu, bakterije će pokušavati da razlože molekule laktoze, što dovodi do pojačajnih gasova.

Bol u želucu

Bez laktaze, enzima koji razlaže laktozu, tijelo pokušava da samo razloži laktozu, tako što dovodi veliku količinu vode u crijeva. Iz tog razloga, dolazi do gasova, dijareje, grčeva i bolova u stomaku, kao i krčanja.

Mučnina

Postoji više stepena intolerancije na laktozu, pa tako neke osobe osjećaju veće i ozbiljnije simptome, kao što su povraćanje i mučnina, nakon konzumacije mliječnih proizvoda.

Ukoliko posumnjate na intoleranciju na laktozu, savjet je da odete na ljekarski pregled, a dok čekate na njega, isprobajte da nekoliko dana ne konzumirate namirnice sa laktozom.

08/02/2018 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px