Savjeti za pojačavanje kreativnosti

21/10/2014 16:37

Savjeti za pojačavanje kreativnosti

Iako kreativnost ne može da se izmjeri, postoji nekoliko načina da oslobodite svoj um i u potpunosti se prepustite kreativnom procesu.

Usudite se da budete drugačiji

Ne plašite se ako se ne uklapate u prosječne kalupe društva već slobodno iskazujte svoje misli i osjećanja. Ne plašite se stava okoline o vašim idejama već dozvolite da vas povedu ka kreativnosti.

Pomozite drugima da vas shvate

Odrasli često umiju da budu tvrdoglavi i zatvoreni za sva shvatanja koja se razlikuju od njihovih. Ukoliko imate svježu i kreativnu ideju koja se njima ne dopada, izbjegnite sukob i pokušajte da im objasnite pozitivne strane svojih stavova.

Promijenite okolinu

Stres često staje na put kreativnosti. Kada osjećate neizdrživ pritisak prouzrokovan stresom, probajte da na kratko promjenite svoju okolinu tako što ćete se smjestiti u opuštajuću baštu ili na balkon uz omiljenu muziku.

Određeni muzički žanrovi utiču na rad moždanih ćelija. Ako ste pod stresom, pokušajte da se smirite uz tonove klasične muzike. Ukoliko osjećate potrebu za inspiracijom i neobičnim idejama, potražite ih uz brzi ritam pop muzike.

Pijte dovoljno vode

Ako vam je tijelo dehidrirano, mozak neće biti u stanju da pravilno funkcioniše. Voda održava tijelo budnim tako što otklanja umor i malaksalost. Uz dovoljnu količinu vode vaš mozak će se uspješno prepustiti kreativnom procesu i smisliti ideje koje su dehidriranom umu nedostižne.

Odmarajte se

Ako ste umorni nemojte da forsirate svoje tijelo već napravite pauzu za kratku dremku ili šoljicu čaja. Svjež i odmoran um bolje radi i brže dolazi do kreativnih misli. Sposobnost mozga da se koncentriše nije neograničena i morate mu dozvoliti da se s vrijemena na vrijeme odmori.

Bavite se različitim aktivnostima

Tek kada se posvetite različitim aktivnostima bićete u stanju da jasno sagledate svijet oko sebe. Mnogi aspekti života bolje funkcionišu kada se kombinuju jedni sa drugima. Uskladite se sa svojim tijelom, otvorite um i brzo ćete osjetiti nalet kreativnosti.

21/10/2014 16:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px