Samopomoć prilikom upale sinusa

21/04/2021 19:38

Samopomoć prilikom upale sinusa

Istraživači sa Univerziteta Harvard objavili su da postoji veza između hroničnog sinusitisa, stanja koje prouzrokuje uporno začepljenje nosa i glavobolju, i promena u moždanoj aktivnosti. Kako su saopštili, studija koju su sproveli je prva koja povezuje hroničnu upalu sinusa sa neurobiološkim promenama.

Utvrđeno je i da nije samo curenje iz nosa neprijatnost, već bolest utiče na interakciju obolelog sa ljudima, na njegovu produktivnost, a sama bolest utiče na donešenje odluka i kvalitet sna. U studiji su uzeti podaci iz projekta “Human Connectome“, kako bi se pronašla 22 ispitanika, koji žive sa hroničnim sinusitisom i 22 ispitanika bez upale sinusa. Podaci su zatim korišćeni za poređenje krvotoka i aktivnosti neurona u mozgu.

Oni koji su hronični bolesnici, istraživači su primetili, imaju nižu funkcionalnu povezanost u frontoparijetalnom delu koji se koristi za pažnju i rešavanje problema. Uočena je i niža funkcionalna povezanost u delu koji upravlja spoljnim podsticajima, komunikacijom i socijalnim ponašanjem.

pročitajte još i: Prirodni lijekovi za borbu protiv proljetnih alergija

Inače, upala sinusa je otečenost nosne i sinusne sluznice i može biti akutna ili hronična. Uzroci upale sinusa: virusne infekcije, bakterijske infekcije, alergije, iritacije, devijacija nosne pregrade… Akutne upale sinusa mogu trajati od 10 do 30 dana, dok hronične upale sinusa traju i duže od 3 meseca, a sami simptomi upale ne prestaju. Simptomi upale sinusa su najčešće glavobolja odnosno pritisak u glavi i vrtoglavica.

Simptomi kod akutnog sinusitisa:

bol i pritisak u glavi, posebno oko slepoočnica,
vrtoglavica,
hronični umor,
neispavanost,
visoka telesna temperatura,
curenje sekreta niz grlo,
izduvavanje zelenog sekreta iz nosa.

Simptomi hroničnog sinusitisa, uz gore pomenutih:

bolovi u desnima ili zubima,
gubitak čula mirisa ili ukusa,
neprijatan zadah iz usta,
upala grla.

Akutni oblik bolesti obično se javlja usled delovanja virusa i prolazi sam od sebe u roku od dve sedmice, a bakterijska upala sinusa može biti komplikovanija i uglavnom zahteva antibiotske kapi ili antibiotike, dok alergijske upale sinusa zahtijevaju antihistaminike. Antibiotici se ne prepisuju kod hroničnih stanja, jer one traju duže od 3 meseca, koliko se ne predviđa uzimanje antibiotika kako se ne bi oštetila jetra ili se izazvala tolerancija.

Prirodno lečenje

Mere koje bi trebalo da se preduzmu kako bi se olakšali simptomi upale sinusa su:

provetravati sobe u kojima se boravi;
izbegavajte zadimljene prostorije,
tuširati se vrućom vodom, koja može pomoći kod odčepljivanja sinusa,
jačanje imunitet ishranom punom vitamina C,
piti dosta tečnosti: vode i čajeva od đumbira, kamilice ili majčine dušice,
inhalirati se uz dodatak eteričnog ulja od eukaliptusa ili čajevca…

Kod bolnih sinusa najbolja je slana morska voda, a ukoliko to nije moguće primenjivati, pomaže i inhalacija vodom u koju se rastvori morska so.

možda vas zanima i koja je Najlekovitija biljka i prirodni antibiotik!

Pomoć

ehinaceja – 20 kapi tinkture od ehinaceje nakapati u toplu vodu i piti svaka dva sata.

zova – lekovita koja pomaže kod bolesti disajnih puteva i deluje antivirusno. Uz čaj može se koristiti i ekstrakt zove.

bromelain – protein iz ananasa, umanjuje otekline sluznice i može se kupiti kao ekstrakt u kapsulama. Ali pre konzumacije treba se konsultovati sa lekarom ukoliko se uzima neka druga terapija.

čili i ljute papričice – ljuta hrana može pomoći u očepljenju sluznica nosa i sinusa.

beli luk – deluje antibiotski i jača imunitet, dovoljno je da dnevno pojesti jedan čen luka.

đumbir – ljutkastim ukusom podstiče se rad sluznica, a deluje i antiupalno, pa olakšava glavobolje uzrokovane upalom sinusa

limun – bogat je vitaminom C koji je ključan za zdravlje organizma, a svega dve limunade dnevno popravljaju imunitet i obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina C u telu.

saznajte i koji su Najbolji prirodni lekovi protiv kašlja

Recept

sastojci: 150 grama smeđeg šećera i 5 decilitara piva.

priprema: zagrejati smeđi šećer na umerenoj vatri, sve dok se ne otopi. U otopljeni šećer uliti pivo i kuvati 20 minuta, sve dok tečnost ne postane gusta.

Sirup sipati u staklene tegle, a čuvati na tamnom i hladnom mestu. Sirup treba uzimati pre svakog obroka i to po jednu supenu kašiku.

 

21/04/2021 19:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px