Prirodni “lijekovi” za smirenje

17/07/2016 11:46

Prirodni “lijekovi” za smirenje

Svi se ponekad osjećamo uznemireno – zbog posla, obaveza ili nekih drugih briga, zbog kojih smo anksiozni ili nervozni, a često zbog njih ne možemo da zaspemo.

Iako nam se nameću različiti lijekovi za smirenje, važno je znati da i priroda sama nudi određene načine da naš organizam dovede u stanje smirenosti – zahvaljujući određenim namirnicama.

Ukoliko želite da se umirite i osjećate bolje, dovoljno je da upotrijebite neke od sljedećih prirodnih namirnica:

Lavanda

Lavanda u svim svojim oblicima pomaže u smirenju organizma

Lavanda

Bez obzira u kom je obliku, lavanda je jako dobra u borbi protiv uznemirenosti. Možete koristiti ulje, losion za tijelo, sprej ili čak samo zapaliti svijeću sa mirisom ove biljke. Čak i sam miris lavande pozitivno utiče na nas i vraća nam osjećaj spokoja.

Krompir

Još jedan od neprijatelja stresa je krompir. Zahvaljujući svom ukusu, vlaknima i ugljenim hidratima, krompir povoljno utiče na emotivnu i fizičku pribranost, a izaziva i osjećaj zadovoljstva.

Čaj od kamilice

Šolja čaja od kamilice

Šolja čaja od kamilice za miran san

Već je poznato da je kamilica odlična za upale bilo kog tipa, a pomaže i u uklanjanju grčeva u mišićima, čime omogućava tijelu da se opusti. Ukoliko imate problema sa nesanicom, dovoljno je popiti šolju čaja od kamilice pred spavanje i problem će biti riješen.

Crna čokolada

Osim što je jedna od omiljenih poslastica, čokolada je dobra za naše zdravlje. Crna čokolada u sebi sadrži veći procenat kakaa koji oslobađa endorfin u mozgu i osjećaj sreće raste, a nervoza nestaje.

Žitarice

Kao što krompir uz pomoć ugljenih hidrata pomaže u borbi protiv stresa, tako su i cijele žitarice veoma djelotvorne – iz istog razloga. Svakodnevna porcija žitarica može u potpunosti otkloniti osjećaj uznemirenosti i smiriti napete nerve, oslobađajući serotonin.

17/07/2016 11:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px