Prirodni lijekovi za borbu protiv proljetnih alergija

21/04/2020 15:35

Prirodni lijekovi za borbu protiv proljetnih alergija

Uzastopno kijanje, crvenilo očiju, curenje nosa, kašalj, svrab očiju i osjećaj da ne znate šta da radite. Mislite da ste prehlađeni, ali u stvari imate alergijski rinitis.

Kada vas prehlada drži duže od nedjelju dana, može biti da imate alergiju.

Idete kod ljekara, radite analize krvi i otkrivate da imate alergiju. Simptomi su različiti: od kijanja, kongestija ili začepljenja nosa, rinoreje, svraba u nosu, do svrbljenja ušiju i usne duplje, naduvenosti i crvenila očiju, polagani ili totalni gubitak mirisa, glavobolje i bolovi u uhu, hronični umor, pospanost i opšte loše stanje, uključujući astmu. Sa sličnim simptomima se ne treba igrati sa alergijom. Odlazak kod ljekara je hitno potreban.

Preporučene mogućnosti liječenja od strane alergologa za alergijski rinitis pripadaju dvjema grupama:

-nemedicinski (izbjegavanje alergena i prirodnih lijekova)

-medicinski (nazalni protivupalni sprejevi za alergiju, antihistaminski lijekovi).

Evo najefikasnijih prirodnih lijekova kada je riječ o alergijama:

Sirovi polen – Jedan od korisnih lijekova za liječenje alergije na ambroziju je konzumacija sirovog polena. Sirovi polen se može koristiti u prirodnoj formi, ali se može miješati i sa jogurtom, prirodnim sokovima i voćnim salatama, za prvi dnevni obrok. Doza koja se preporučuje je jedna kašičica dnevno (5g) za djecu ili jedna supena kašika (15g) za odrasle. Za maksimalan efekat se preporučuje da se lijek uzima minimum sedam nedjelja, dva puta godišnje.

Mogu se dodati džemoderivati od crne ribizle i šljive, koje su antialergijske i antiupalne. Takođe, može se napraviti desensibilizacija sa 1-2 kašičice meda ujutru (med sadrži polen u malim količinama i na ovaj način navikava organizam na izloženost polenu).

Ekstrakt od koprive može biti od pomoći kod svih tipova alergijskih reakcija, zahvaljujući antihistaminskom efektu, tvrde stručnjaci iz fitoterapije. Jedna doza tečnog ekstrakta od koprive može biti prirodno rješenje za slične probleme.

Ekstrakt ginko bilobe je drugi prirodni lijek koji može pomoći u borbi protiv alergije. Zahvaljujući sadržaju flavanoida i antioksidanata, kvercetin iz ginko bilobe blokira proizvodnju histamina odgovornog za pojavu simptoma alergijskog rinitisa.

Drugi čajevi koji se preporučuju kog alergijskog rinitisa su od timijana i eukaliptusa, kao i inhalacije esencijalnim uljima eukaliptusa ili mješavina eukaliptusa, timijana, mente i jele.

21/04/2020 15:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px