Polovina kozmetika opasna po zdravlje?

16/06/2021 19:03

Polovina kozmetika opasna po zdravlje?

U kozmetičke proizvode sumnja se od kako se oni proizvode, pa istraživači širom sveta rade analize određenih preparata kako bi se utvrdio stvarni sastav istih. Prema poslednjoj analizi više od polovine kozmetičkih proizvoda u SAD i Kanadi sadrže toksične materije. U preparatima, koji se nalaze na pomenutom tržištu, su supstance koje mogu da prouzrokuju rak, slabe imunitet, ali utiču i na težinu novorođenčad.

Naučnici sa Univerziteta Notr Dam u Indijani testirali su više od 230 često upotrebljavanih kozmetičkih proizvoda. Prema studiji u 56 odsto uzoraka pudera za lice i šminke za oči, 48 odsto ruževa za usne i 47 odsto maskara otkriven je visok procenat supstanci perfluoroalkil i polifluoroalkil (PFAS). Te supstance se koriste u proizvodnji posuđa, ali i tepiha.

Supstanci PFAS bilo je najviše u vodootpornoj maskari (82 odsto), dok ih je dugotrajnim ruževima za usne 62 odsto. Zanimljivo je i da je samo na jednom proizvodu navedeno da isti sadrži PFAS. Ove supstancenterale su grupu senatora iz Republikanske i Demokratske stranke navele da traže zabranu upotrebe istih u proizvodnji kozmetike i proizvoda za negu. Stručnjaci navode da upotreba kozmetike sa PFAS predstavlja dugoročni rizik, jer kada dospe u krvotok tamo ostaje i gomila se.

možda vas zanima i: Koje kozmetičke sastojke izbegavati i zašto?

Što se Evrope tiče, britanska kozmetička industrija godišnje zaradi oko 6, 5 milijardi funti s tim što, uglavnom prećuti da se u istim nalaze jako štetne hemikalije. Primera radi, jednim od istraživanja utvrđeno je da hemikalije koje se najčešće koriste u proizvodnji kozmetike mogu da izazovu neplodnost kod žena.

Jedna od najopasnijih kozmetičkih supstanci je natrijum lauril sulfat – sodium laureth sulfate, koji se može pronaći u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje ili zubnim pastama. Stručnjaci navode da se ona brzo apsorbuje i taloži u organizmu i to u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Dok kod dece može izazvati slepilo. Jednako opasan je i propilen glikol (propylene glycol), koji je gotovo obavezan sastojak regeneratora za kosu, losiona za telo, krema i zubnih pasta, a on može trajno da ošteti jetru i bubrege. U štetne proizvode ubrajaju se lakovi za nokte,  kosu, ali i pojedini parfemi, jer po pravilu sadrže štetne materije koje su potencijalno kancerogene i mogu  izazvati deformacije fetusa.

S druge strane, stručnjaci navode da je teško izbeći sve proizvode koji sadrže štetne materije, ali preporučuju da se smanji upotreba istih. Takođe, ukoliko je moguće bazirati se na prirodnu kozmetiku.

 

16/06/2021 19:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px