Ovi napici su kancerogeni!

26/06/2016 11:57

Ovi napici su kancerogeni!

Prema izvještaju Međunarodne agencije za istraživanje raka, konzumiranjem toplih, odnosno vrelih napitaka, povećava se rizik od stvaranja raka i kancerogenih ćelija u organizmu.

Među odraslim ljudima najpopularnija je kafa – koju većina pije dok je još topla. Svjetskazdravstvena organizacija je do nedavno upravo ovaj napitak smatrala kancerogenim, ali je sada kafa skinuta sa liste ozloglašenih napitaka.

Upravo dokazi da je problem u toploti napitaka, a ne u sadržaju skinuli su ovaj negativan epitet sa jednog od najomiljenijih napitaka na cijelom svijetu.

cajevi napitak

Posebno se naglašava štetnost konzumiranja ekstremno vrelih biljnih čajeva u Kini, Iranu i državama Južne Afrike, koje ovaj običaj ustaljen. U ostatku svijeta topla pića nisu toliko štetna jer se ne služe ekstremno vrela, kao što je to slučaj u nabrojanim državama.

Vrelim pićima smatraju sve svi napici koji su topliji od 60 stepeni celzijusa, jer ova temperatura može izazvati opekotin na koži, a konzumacijom ovako vrelih napitaka može se ugroziti cjelokupno zdravlje organizma.

Opekotine koje mogu da nastanu na jednjaku mogu vremenom da prerastu u tumore, što je tema istraživanja naučnika koji žele da dođu do još konkretnijih podataka o tome na koji način vreli napici štete našem zdravlju.

26/06/2016 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px