Orasi smanjuju upale?

24/05/2022 18:11

Orasi smanjuju upale?

Orašasti plodovi poboljšavaju rad creva i srca, usporavaju starenje, a prema najnovijem istraživanju smanjuju i upale. U izveštaju, koji je objavljen u časopisu American College of Cardiology, istraživači su objasnili na koji način je na upalne biomarkere uticala ishrana bogata orašastim plodovima.

Svakodnevnim konzumiranjem orašastih proizvoda dolazi do drastičnog smanjenja upalnih procesa. Studijom je dve godine praćeno oko 700 ljudi u starosti između 63 i 79 godina, a pre svega u pogledu “kognitivnog zdravlja među ostalim markerima starenja”. Orah nije nužno grickalica, kao ni badem ili indijski orah, ali imaju mnogo hranljivih sastojaka, te se orasi mogu svrstati u najzdravije orašaste plodove. Oni sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline i to u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA). I upravo ona ima značajnu ulogu u u radu mozga.

Učesnici, studije su tokom istraživanja, dobijali orahe kao međuobrok i upravo tom konzumacijom je utvrđeno da polako dolazi do smanjenja upala u telu. Iz tog razloga stručnjaci savetuju da se orasi dodaju u salatu od voća ili od povrća, a ukusni su i u kašama za doručak. S druge strane, sa orasima kao i sa svim drugm orašastima plodovima se mora biti oprezan. Postoje tri zdravstvena rizika koja se svrstavaju u najgore.

pročitajte još i: Savršenstvo u kockici

Brzo gojenje

S jedne strane postoji studija koja je dokazala da orašasti plodovi utiču na smanjenje kilaže, međutim… Ti rezultati vrede samo ako se konzumiraju u umerenim količinama. Ukoliko se sa istim pretera, odnosno seprekorače preporučene dnevne količine, desiće se suprotno. Otežavajuća okolnost, kada su orašasti plodovi u pitanju, je i što se sa njima mnogo lakše može preterati nego sa nekom drugom namirnicom. Oni su bogati kalorijama. Prema računici oko 30 grama badema sadrži 163 kalorije, dok ista količina kuvane testenine ima oko 37 kalorija.

Problemi s probavom

Zabeleženo je i da je nadutost česta nuspojava prilikom konzumiranja orašastih plodova. I to zbog fitatima i taninima – sastojci koji otežavaju varenje orašastih plodova. Ali i preterana konzumacija masti, koja se nalazi u njima, može dovesti i do pojave proliva. Kako bi se ove stvari izbegle, orašaste plodove treba jesti u količinama koje su preporučene.

saznajte još i: Zašto nisu sve dijete zdrave?

Rzik od trovanja selenom

Trovanje selenom se prepoznaje po opadanju kose, lomljivim noktima, neugodnom zadahu i bol u mišićima i zglobovima. Iako retko, u ovo stanje se može doći, ako se pretera sa konzumiranjem brazilskih oraha.Ostali orašasti plodovi ne izazivaju to stanje. Brazilski orasi su prebogati selenom da stručnjaci preporučuju da se ne jede više od par komada dnevno i svega par puta nedeljno.

 

24/05/2022 18:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px