Ne zaboravite usne!

03/06/2021 16:40

Ne zaboravite usne!

Ispucale usne nisu samo dekorativni, ovaj problem ima većina ljudi. Da je to tačno, govori podatak da u svako i najmanjem marketu možete kupiti balzam za usne. Oduvek su ljudi pokušavali da pronađu univerzalno sredstvo kkoje će održavati zdravlje usana i sprečavati da koža na njima popuca.

Među prvim sirovinama bili su pčelinji vosak i med, a zapisi kažu da su davne 1833. godine tadašnji stručnjaci preporučivali ušni vosak kao lek za suve i ispucale usne. Prvi komercijalni balzami pojavili su se sredinom 19. veka. I tada i danas jedno se nije promenilo, a to je da usne moraju biti elastične kako bi bile i otporne.  Razlog za lako isušivanje i pucanje se krije u nedostatku folikula dlaka, znojnih, pljuvačnih i masnih žlezda.

Uticaji i lečenje

Upala usana iliti ljuspasti heilitis može biti posledica narušenog opšteg zdravstvenog stanja organizma, infekcija (recimo herpes), pušenja, ali i usled nedostatka vitamina B, dugotrajnog izlaganja suncu, vetaru… Herpes na usnama može da bude izazvan alergijama, lekovima koji utiču na pljuvačne žlezde, drugi stomatološki problemi, poremećajem u ishrani,  teškim hroničnim oboljenjima, prehladom…

Nakon što se utvrdi zašto se usne suše (vetar, sunce, konstantno oblizivanje…), najpre, treba promeniti navike ili početi da se pre izlaska iz kuće na usne nanese zaštitni sloj balzama/kreme. Zatim obratiti pažnju na sastav proizvoda. U većini u tim balzamima se nalazi vazelin kao osnova, a često nije potreban. Uz to proizvođači često dodaju i razne aditive kako bi balzami imali prijatan miris ili ukus.

saznajte još i Kako negovati usne?

Šta treba izbegavati

– mirise;

– arome (menta, citrusi, vanila i cimet);

– dodatak sjaja;

– boje, (one mogu izazvati iritaciju);

– mentol, fenol ili salicilnu kiselinu;

– sastojke (kamfor, lanolin, oktinoksat, oksibenzon ili propil-galat);

Savet stručnjaka je i da usne redovno pilingujete, prestanete sa lošim navikama kao su grickanje i dodirivanje usana. A da bi usne na duže bile zdrave treba da steknete naviku da ih hidrirate i štitite, pogovo leti, te možete koristiti balzame koji sadrže i kremu za sunčanje.

 

03/06/2021 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px