Namirnice za ljepši san!

12/07/2016 16:45

Namirnice za ljepši san!

Postoje namirnice koje nam najviše prijaju ujutru, koje nam u toku dana mogu biti odličan izvor enerije, ali takođe – i one koje nam pomažu da lakše zaspemo i kvalitetnije se odmorimo u toku noći.

Nerijetko se ljudi suočavaju sa nesanicom i poremećajima u spavanju, što može biti posljedica svakodnevnog stresa, ali i nekih drugih problema.

insomnia

Upravo u tom trenucima najčešće se poseže za nekim lijekovima, koji u najgorem slučaju mogu izazvati zavisnost. Međutim, i priroda nudi svoje rješenje, koje je uvijek najbolje.

Za sve one koji imaju problem sa spavanjem, koji ne mogu da zaspu dugo ili im je san isuvše lak – pa se često bude u toku noći, zbog čega se nikada zapravo ne naspavaju, ove namirnice su kao stvorene za večeru:

Smeđi pirinač

Jedna od najboljih namirnica za večeru je svakako smeđi pirinač, koji je bogat gama amino buternom kiselinom, zahvaljujući kojoj ćemo lakše utonuti u miran i čvrst san.

Leblebije

Leblebije su veoma zdrave jer sadrže vitamin B u velikim količinama, koji pomaže proizvodnju melatonina – prirodne supstance koja reguliša naš biološki san.

Trešnje

Ako želite mirnije da spavate, dovoljno je da pred spavanje ili poslije večere pojedete šaku trešanja i sigurno ćete se lakše opustiti i zaspati. One su takođe pune melatonina – zahvaljujući čemu se na vrijeme osjećamo pospanim, pa možemo lakše zaspati.

banane

Banane

Pored trešanja, banane su sljedeće voće koje će vam sigurno pomoći prilikom nesanice. Dovoljno je pojesti jednu ili dvije banane pred spavanje.

Orasi

orah

Osim što su veoma dobri i zdravi, a predstavljaju broj jedan hranu za mozak, orasi su i veoma dobri u borbi protiv nesanice jer su puni amino kiselina i metalonina, što opušta naš organizam i pomaže nam da lakše zaspemo.

12/07/2016 16:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px