Najčudnija medicinska stanja za koja sigurno niste znali

16/10/2017 14:26

Najčudnija medicinska stanja za koja sigurno niste znali

Uprkos modernizaciji medicine, ljudsko tijelo i um i dalje nisu dovoljno istraženi. U nastavku, otkrijte neka veoma bizarna i rijetka oboljenja koje tjeraju i najstručnije doktore da stave prst na čelo.

Poremećaj identifikacije tijela

U pitanju je psihološko oboljenje koje se manifestuje time što pacijent osjeća potrebu da mu se amputira neki zdrav dio tijela, smatrajući da je taj dio tijela nezdrav. Naučnici smatraju da se ovaj poremećaj javlja kada mozak počne da vjeruje da je određeni dio tijela, poput noge ili ruke, zaražen te ne može da ga identifikuje kao dio organizma. Budući da doktor ne može da amputira zdrav ud, osobe koje pate od ovog poremećaja vrlo često to pokušaju sami, ukoliko se njhovo stanje ne liječi na vrijeme.

Klajn- Levinov sindrom

Od ovog oboljenja najčešće pate adolescenti, a u pitanju je poremećaj spavanja, gdje je osoba u stanju da spava i po nekoliko nedjelja, bez prestanka.Ovo stanje se dugotrajno liječi, a osoba koja pati od ovog sindroma, dok je budna, veoma je nervozna, umorna i hiperosetljiva na svjetlost i buku.

Prajder- Vili sindrom

Od ove bolesti u svijetu pati oko 15 000 ljudi. U pitanju je genetska mutacija koja tjera ljude da se prejedaju. Osobe koje pate od ovog sindroma kontantno su gladne, imaju usporen metabolizam i vremenom postaju gojazne.

Sindrom vanzemaljske ruke

Ljudi koji pate od ovog sindroma nemaju kontrolu nad svojom rukom, a moždana aktivnost u potpunoj je suprotnosti sa motorikom. Liječenje je dugotrajno i veoma često neuspješno.

Misofonija

U pitanju je osjećaj nelagodnosti ili ekstremne mržnje prema nekom zvuku, a najčešće u pitanju su glasno žvakanje ili disanje. Ovi zvukovi, kod osoba koje pate od misofonije, izazivaju panične napade i agresiju.

Vitzelsucht poremećaj

Osobe koje pate od ovog poremećaja, zbijaju šale i smiju se u socijalno osjetljivim situacijama, kao što su sahrane ili neki tužan događaj. Takva dešavanja kod njih izazivaju abnormalno ponašanje, a uzrok je oštećenje prednjeg dijela mozga.

Trumanov sindrom

Ukoliko ste gledali film “Trumanov šou” sigurno znate o čemu je riječ. U pitanju je poremećaj u kojem osoba smatra da je u rijaliti programu i da se svaki njegov korak snima kamerom.Za pojavu ovog sindroma glavni krivci, prema naučnicima, su društvene mreže i sami rijaliti programi koji su već godinama veoma popularni.

16/10/2017 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px