Najbolji sportovi za kičmu

29/03/2021 18:35

Najbolji sportovi za kičmu

Kičmeni stub je najznačajniji u očuvanju uspravnog položaja ljudskog tela, a dve njegove glavne karakteristike su antigravitaciono podupiranje i fleksibilnost. Vratni deo kičme je sklop 35 zglobova i ima važnu ulogu u održavanju položaja glave i vrata. A pored koštanog dela kičme, tu je i 140 mišića koji su svakodnevno izloženi velikom radu.

Snaga mišića utiče na naše držanje, te ako je ono loše dolazi i do pojave bola u leđima, prevashodno u krstima. ulovljeni radom za računarima, gojaznost, preterana mršavost su samo neki od faktora koji dovode do poremećaja kičme i bola u leđima.

Narušavanjem ravnoteže između koštano-zglobnog aparata i mišića  najpre može dovesti i do deformacija poznate kao skolioza i kifoza.

Skolioza je najčešći deformitet kičme kod dece. Najpre se krivi bočni deo ili cela kičma, sa ili bez  uvrtanja pršljenova. A deli se na dve osnovne grupe: funkcionalnu i strukturalnu.

Funkcionalna skolioza se može sprečiti i to vrlo jednostavno – radeći vežbe, ali i stalnim nadzorom dece putem sistematskih pregleda, fizičkim aktivnostima i konstantnim opominjanjem da pravilno sede.

Strukturnoj skoliozi, za razliku od funkcionalne, podrazumeva prisustvo bočne krivine kičme sa prisutnom “grbom”, koju pacijent ne može voljno korigovati. Ovaj deformitet treba što ranije početi tretirati, jedino i isključivo u saranji sa lekarima.

Kifoza predstavlja zakrivljenost srednjeg dela kičmenog stuba. A sam pojam kifoze odnosi se na preteranu zakrivljenost i najčešće se javlja kod starijih žena.

A, prema statistikama, danas, gotovo svaka deseta osoba ima problema s leđima. Uzrok tome su nedostatak kretanja, preterano kretanje, ali sa ponavljanjem istih radnji, a koje se ne izvode onako kako bi trebale – saginjanje i ustajanje s teretom, kao prevelika količina stresa i nedostatak kvalitetnog sna i odmora.

Sportovi dobri za kičmu

Prema navodima stručnjaka sa Univerziteta u Viskonsinu, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta za sportiste u Americi, u nastavku ćete videti 5 najboljih sportova za kičmu. Istraživači su ispitivanja sprovodili 10 godina, i na osnovu tako skupljenih informacija sastavili su listu.

U vrhu liste su dva sporta:  brzo hodanje i golf.

Šetanjem čovek jača srce i podstiče vraćanje venske krvi, odnosno sprečava da se zadržava u perifernim delovima nogu. Isto tako “radi” i golf, čija igra na 18 rupa odgovara šetnji od 6 do 10 kilometara. Ova dva sporta su preporučena za odrasle. Što se šetanja tiče, istraživači kažu da bi trebalo preći oko 10. 000 koraka dnevno, što je oko 5-6 kilometara.

Na drugom mestu je veslanje. Ovaj sport je najbolji za dečakeu pubertetu. Ne preporučuje mlađima od 13-14 godina i onima koji imaju i najmanje probleme sa srcem, a sam sport zahteva treninge bar 3 puta nedeljno.

Treći na listi je hodanje na skijama. Ovaj sport je dobar, jer obuhvata sve mišiće, te su pokreti skladni. Deca mogu da počnu da ga treniraju već sa 5 godina, a nije dobar za osobe koje pate od astme ili imaju problema sa imunitetom.

Atletika, kraljica sportova, je na četvrtoj poziciji. Najbolje je početi trenirati u periodu između 6. i 9. godine, ali discipline kao što su skokovi i bacanja posle 11 godine.

Na začelju je odbojka. U prednosti se ubraja to što se razvijaju mišići nogu i ruku, a preporučuje se više od plivanja onima koji pate od skolioze. Mane ovog sporta su što nije preporučljiv osobama koje imaju problema sa zglobovima i ligamentima.  Kako bi se izbegli navedeni problemi, odbojku bi najbolje bilo početi trenirati oko 12. godine i to dva puta sedmično.

pročitajte još i koji su to neočekivani razlozi iza bola u leđima

Vežbe

A za one koji nemaju vremena za treniranje u nastavku vežbe koje se u kućnim uslovima mogu izvoditi, a kako bi se olakšao pritisak u leđima i smanjio bol.

 

 

 

 

 

 

29/03/2021 18:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px