Moćni savjeti psihologa u borbi sa depresijom i anksioznošću

31/01/2018 12:37

Moćni savjeti psihologa u borbi sa depresijom i anksioznošću

Kao i svaka druga osoba, tako i psihoterapeuti imaju emotivne uspone i padove, a u nastavku saznajte kako se oni nose sa tim.

Savjeti psihologa za borbu sa depresijom

1. Imenujte osjećanja– anksioznost i depresija mogu nastati iz različitih izvora i zbog različitih razloga. Zato je važno znati šta osjećate i da ta osjećanja prihvatite, kako pozitivna, tako i negativna.
2. svjetlo za bolje raspoloženje– sezonska depresija uzrokovana je nedostatkom dnevnog svijetla. Iz tog razloga, kada je napolju mračno i kada nema Sunca, koristite lampe i osvijetlite prostoriju u kojoj radite ili boravite.
3. Prihvatite da ne možete sve da popravite– saznajte koje su vaše sposobnosti, ali i granice i nemojte da stvarate bespotreban pritisak sebi.
4. Učite iz prethodnog dana- sve greške koje su se desile prethodnog dana ne ponavljajte i iskoriste ih kao lekcije za naredni dan.
5. Pomoć stručnjaka– i psihoterapeuti često pomoć potraže od svojih kolega. Kada osjetite da ne možete sami da se izborite, posavjetujte se sa stručnjakom.
6. Igrajte se- zaboravite na odrasle osobe i s vremena na vrijeme budite djetinjasti. Pogledajte crtani film, idite u park i ljuljajte se ili pak obojite bojanku.
7. Vodite dnevnik– u njega pišite svoja osjećanja, planove i želje. Vođenje dnevnika može da ukloni anksiozne misli i simptome depresije.
8. Slušajte muziku– odavno je dokazano da muzika ima brojne pozitivne efekte kako po fizičko, tako i po mentalno zdravlje.

Pročitajte i… Skriveni znakovi depresije

31/01/2018 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px