Mladi postaju ovisni od mobitela

11/02/2015 13:55

Mladi postaju ovisni od mobitela

Djeca u sve ranijoj dobi dobijaju svoje mobitele. Telefoni su postali potpuno nezamjenljiv dio svakodnevnice. Ali koliko štete može da donese korišćenje mobilnog telefona?

Mladi ne znaju da se kontrolišu kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona, posebno kada su u pitanju najnovije generacije mobitela koje imaju veliki broj mogućnosti. Uz internet, dostupne su im sve društvene mreže koje mladi najčešće i koriste.

Prema istraživanju u Japanu učenice srednje škole provedu u prosjeku sedam sati koristeći mobilne telefone. Ovaj podatak pokazuje koliko se može pretjerivati kada je korišćenje mobitela u pitanju.

Međutim, od svih ispitanih srednjoškolki, deset odsto njih telefon koristi i više od sedam sati – čak i 15 sati dnevno.

Dječaci u istom uzrastu u Japanu telefon koriste mnogo manje – “samo” četiri sata tokom dana.

Ovi rezultati istraživanja samo su podstakli zabrinutost za moguću ovisnost mladih ljudi o mobilnim telefonima. Naučnici su dokazali da je moguće da se dese iste neurološke promjene kada neko postane ovisnik o mobilnim uređajima, kao i kada postane ovisnik od alkohola i droge.

U japanskim srednjim školama 96 odsto učenika ima mobilni telefon, dok u višim razredima osnovne škole 40 odsto učenika posjeduje svoj mobitel.

11/02/2015 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px