Koliko je sna dovoljno svakog dana?

15/11/2016 12:07

Koliko je sna dovoljno svakog dana?

Jedan od uslova da zadržimo svoje zdravlje jeste da se pravilno hranimo i da dovoljno i kvalitetno spavamo. Ali kako da znamo koliko je sna dovoljno svakog dana?

Kada spavate previše ili premalo dolazi do određene neravnoteže u organizmu, pa to može biti uzročnik razdražljivosti, manjka energije, zamućenja vida, a na duže staze i do gojaznosti, bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, depresije…

Gotovo da je podjednako loše spavati nedovoljno i previše!

Gotovo da je podjednako loše spavati nedovoljno i previše!

Ne može se uopšteno odrediti koliko je dovoljno da vremena provedemo spavajući, jer količina potrebnog sna zavisi od gena, aktivnosti pojedinca, potrebne energije, ali i od godina.

Manjak sna negativno utiče na zdravlje

Jednostavno, nije nam svima dovoljno isto sna, ali prema istraživanjima stručnjaka ni za koga nije dovoljno manje od šest sati sna u toku noći. Oni koji spavaju manje od šest sati u toku noći rizikuju negativan uticaj na imunološke ćelije, ali i na cjelokupan metabolizam.

Pročitajte i: Koja poza za spavanje je savršena, a koju bi trebalo izbegavati?

Osim što je preporučljivo spavanje noću, preporučuje se i popodnevna dremka. Naravno, popodnevo spavanje ne može zamijeniti spavanje u toku noći, ali svi oni koji redovno spavaju noću, mogu svoje zdravlje zaštiti kratkom popodnevnom dremkom.

Dovoljna doza popodnevne dremke

Popodnevna dremka bi trebalo da traje do 20 minuta, jer sve više od toga može biti uzrok čak i mučnine i vrtoglavice. Popodnevni odmor može predstavljati i samo ležanje u trajanju do šest minuta, jer i to može pomoći efikasnijoj koncentraciji, pogotovo onima koji su u procesu nekog učenja, jer poboljšava i memoriju, kao i moždane aktivnosti.

Koliko je bitno vrijeme provedeno u spavaju, toliko je bitno i ustaliti vrijeme kada se liježe i ustaje. Kako bi se izbjegla nesanica, najbolje bi bilo da se svi uređaji (kao što su televizor, kompjuter, telefon) ugase barem dva sata prije vremena za spavanje.

15/11/2016 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px