Kako ublažiti ujede komaraca

27/07/2017 16:23

Kako ublažiti ujede komaraca

Sezona komaraca počinje čim se približe lijepi dani, ali na to nikada ne možemo biti u potpunosti spremni. Srećom, postoji veoma efikasan tretman kada se ujed komarca već dogodi.

Nakon ujeda komarca na koži ostaje crvenilo koje uglavnom prati i nesnosan svrab. Međutim, postoji način da olakšate ovu ljetnu muku koja nikako ne može da nas zaobiđe.

Ublažavanje ujeda komarca

Kao prvo rješenje za ublažavanje ujeda komarca na koži navodimo led. Stavite kockicu ili dvije leda na mjesto na koje vas je ujeo komarac i sigurno je da ćete ubrzo osjetiti olakšanje barem kada je u pitanju svrab i peckanje. Led će “zalediti” nervi i taj dio kože će utrnuti pa svrab nećete osjećati neko vrijeme – a onda će i prestati.

Sljedeće home-made rješenje za nezaobilaazne ujede komaraca je da na mjesto ujeda utrljate malo meda. Umjesto meda možete upotrijebiti i komad limuna. Istrljajte mjesto ujeda i svrab i bol će nestati. Alternativa medu i limunu može biti i soda bikarbona.

Od ujeda komarca često nam se čini da se taj dio kože upalio – što i jeste slučaj, što se može vidjeti i po crvenilu koje se odmah pojavi. Kako biste ohladili taj dio kože i ublažili svrab možete se poslužiti još jednim nevjerovatnim trikom – na mjesto ujeda stavite malo paste za zube i sačekajte da počne da djeluje.

Kada su u pitanju ljekovite biljke koje mogu pomoći da se riješite nesnosnog svraba prilikom ujeda komarca, najefikasniji je bosiljak koji sadrći timol i kamfor koji umanjuju peckanje, pa je samo listić ove biljke stavljen direktno na mjesto ujeda veoma efikasan metod za rješavanja problema.

27/07/2017 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px