Kako pozitivan jezik mijenja kvalitet života?

08/02/2017 14:14

Kako pozitivan jezik mijenja kvalitet života?

Često se kaže – “kakve su ti misli, takav ti je život”, ali ovo bi se moglo reći i na drugi način – “kakav ti je jezik – takav ti je život”.

Ovim se vode zagovornici potizivnog jezika za koji se misli da može da u potpunosti promjeni kvalitet života – na bolje!

Bez obzira na to u kojoj ste fazi u životu – morate se složiti sa činjenicom da sve uvijek može biti bolje ili da se barem možete bolje osjećati u svojoj koži. Upravo tome doprinosi i pozitivan jezik.

Šta je pozitivan jezik?

Kada se kaže pozitivan jezik misli se na način na koji svakodnevno govorite i kako se izražavate u komunikaciji sa drugim ljudima – ali i kako formulišete misli.

Upravo je u tome ključ kvaliteta vašeg života – ubuduće! Način na koji pričate može u velikoj mjeri da utiče na to kako se osjećate, a korišćenje pozitivnog jezika može učiniti samo da se osjećate bolje – kako mentalno i emotivno, tako čak i fizički.

Zato je potrebno da prepoznate jezik koji nije pozitivan i da određene fraze koje često koristite zamijenite onim koje vam mogu poboljšati kvalitet života.

Što da ne – Zvuči dobro!
nema problema – Definitivno!
Ne žalim se – Sve je u redu!

Razlika je u upotebi negativnih riječi koje se povezuju sa upravo takvim osjećanjima i raspoloženjem – zbog čega je potrebno samo da jednostavno zamijenite te riječi sa nekim pozitivnim, odnosno afirmišućim riječima ili frazama.

Umoran/na sam – Moram da se odmorim

Ključno je umjesto negativne rečenice izgovoriti i koristiti pozitivne ili barem one koje već u sebi nude ili imaju rješenje problema koji nas muči. To je dovoljno da vremenom počnemo da se osjećamo bolje.

Zaboravio/la sam – Staviću podsjetnik

Najava pozitivnog ishoda problema u kom se trenutno nalazimo još jedan je od primjera pozitivnog jezika koji bi trebalo da koristite svakog dana – u što više situacija.
nemoj tako… – meni se sviđa kad..

Pozitivan jezik koji koristite neće pomoći samo vama, već i ljudima koji vas okružuju – što nekad može biti veoma važno. Zato se trudite i da u komunikaciji sa drugima izbjegavate rečenice sa negativnim konotacijama, već ih zamijenite nekim koje se mogu shvatiti kao kompliment, podrška, dobronamjeran savjet i slično.

Nedostajao/la si mi! – Kako je super što te vidim!

Čak i pozitivne emocije izražene na loš način mogu biti negativne. Upravo to je slučaj sa nedostajanjem. Iako je to znak da vam je do nekoga zaista stalo – ako to na ovaj način formulišete samo ćete napraviti negativnu atmosferu. Umjesto toga – pokažite na pravi način koliko ste se obradovali tom susretu!

08/02/2017 14:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px