Kako ostati motivisan zimi i izbjeći sezonsku depresiju?

11/02/2019 12:54

Kako ostati motivisan zimi i izbjeći sezonsku depresiju?

Kada je napolju zima, kao što znamo, većina nas upadne u stanje hibernacije. A glavni krivac za to je manjak sunčeve svjetlosti. Evo kako da izbjegnete pad energije u zimskim danima.

Zimska depresija: Kako je izbjeći

1. Izađite napolje. Uprkos tome što je hladno i radije biste sjedjeli u toplom domu, pod “jorgan planinom”, ipak, svaki dan izvodjte makar pola sata i otidite u šetnju. Svjež vazduh i boravak u prirodni može da vam povrati energiju.

2. Isplanirajte put. Februar je idealno vrijeme za produženi vikend, jer pored brojnih popusta pred kraj sezone, napolju nisu toliko niske temperature.

3. Promijenite autfit. Zimi uglavnom svi biramo tamne boje koje dodatnu utiču na neraspoloženje. Osvježite garderobu šalom jarkih boja ili pak parom rukavica koji će razbiti monotoniju. Birajte boje koje nas prirodni čine srećnijima, kao što su žuta, zelena, narandžasta ili crvena.

4. Vježbajte! Naučno je dokazano da fizička aktivnost pozitivno utiče na naše raspoloženje, pa tako nemojte praviti pauzu u vježbanju zimi. Čak i sama šetnja može da vam popravi raspoloženje.

5. Zimi imamo manji izbor zdravih namirnica, ali nemojte se prepustiti zimskim đakonijama u potpunosti, potrudite se da vam meni bude raznovrstan i da u njega uvrstite i sezonsko voće i povrće. Minerali i omega 3 masne kiseline, koje možete naći u ribi i orašastim plodovima, idelani su za vraćanje energije i dobrog raspoloženja.

11/02/2019 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px