Kako izgleda život sa alergijom na vodu?

20/09/2016 15:55

Kako izgleda život sa alergijom na vodu?

Alergije su svakodnevica mnogih ljudi i pojave koje ih prate su nešto sa čim može da se živi. Jedna od svakako najređih alergija je alergija na vodu, ali i od toga pate neki ljudi.

Sem što je najređa, alergija na vodu je i najmanje poznata – a upravo zbog načina na koji se ispoljava predstavlja jednu od većih zagonetki zdravstvenim stručnjacima.

Rejčel Varvik boluje od ove retke bolesti, zbog čega njena svakodnevica i osnovne potrebe predstavljaju pravi pakao.

Aquagenic urticaria ili “alergija na vodu” je stanje koje i dalje nije potpuno proučeno, a koje utiče na normalno funkcionisanje organizma.

“To je svijet gdje su opuštajuće kupke zapravo noćna mora, a ronjenje u tropskim morima je privlačno kao i plivanje u trnju. To su moje verzije pakla”, kaže Rejčel.

Svaki kontakt sa vodom, čak i kada se oznoji ili plače, izaziva kod Rejčel bol, natečenost, jak svrab i osip na koži koji može da traje i do nekoliko sati.

“U tom trenutku se osjećam kao da sam istrčala maraton. Osjećam se toliko iscrpljeno da moram da sijedim neko vrijeme poslije reakcije. Užasno je, ali ako se zaplačem oteći će mi lice.”

Ova rijetka dijagnoza je od samog početka bila zbunjujuća za naučnike, kao što je i za sve koji prvi put čuju da postoji alergija na vodu.

Tehnički, ovo stanje zapravo nije alergija, zato što izaziva reakciju na nešto što se nalazi u tijelu, ne javlja se kao reakcija na strano tijelo. Naziva se alergijom zato što ima iste vidljive simptome, dok uzrok i dalje nije proučen.

Najstarija teorija objašnjava da aquagenic urticaria djeluje kada je voda u interakciji sa spoljnim slojem kože, koji uglavnom sadrži mrtve ćelije kože ili uljane supstance koje je održavaju hidriranom. U kontaktu sa vodom, ove komponente mogu da ispuštaju toksična jedinjenja koja izazivaju reakciju.

Druge teorije navodi da voda može jednostavno da rastvori hemikalije u slojevima mrtve kože, dozvoljavajući im da dopru duboko u kožu, gdje mogu da izazovu reakciju.

Možda najprihvatljivija teorija je ta da je ova “alergija” izazvana promjenom pritiska, koja slučajno aktivira ‘imuni alarm’ u trenutku kada voda napušta kožu.

20/09/2016 15:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px