Kako da se lakše probudite i ustanete ranije?

30/03/2017 13:07

Kako da se lakše probudite i ustanete ranije?

Ukoliko zaista volite da spavate, a rano ustajanje vam djeluje kao kazna, potrebna vam je pomoć kako biste lakše prevazišli ustajanje iz kreveta.

Srećom, postoje različiti korisni trikovi koji će vam olakšati ranije buđenje i ustajanje iz kreveta čak i onim danima kada biste najradije ostali (bar još malo) u krevetu.

Pokušajte da uvedete ove navike u svakodnevnicu i sigurno je da ćete lakše ustajati ujutru:

Krenite na spavanje na vrijeme

Ukoliko svaki dan na spavanje krenete u isto vrijeme, poslije izvjesnog vremena će vam biti sve lakše da ustanete kad treba. Ljudski organizam voli ustaljen ritam zbog čega je važno pridržavati se rasporeda kad se radi o spavanju.

Vodite računa o tome da dnevno postignete barem sedam sati sna.

noge-spavanje-krevet

Prije spavanja odmorite oči

Oko pola sata prije odlaska u krevet isključite televizor i računar, a bilo bi dobro da izbjegavate i telefon. Važno je da izbjegavate jako svjetlo upereno direktno u oči. Čitanje knjige može biti dobra aktivnost koja ne zamara oči previše.

Izbjegavajte kofein i alkohol

Unošenje kafe ili alkohola u organizam će samo otežati pokušaj da zaspite, a može i da poremeti miran i kvalitetan san. Ponekad jedno piće neće škoditi, ali veće količine treba izbjegavati. Za relaksaciju su dobri šolja toplog mlijeka ili biljnog čaja.

trening zena

Fizička aktivnost

Umor je najbolji način da se organizam pripremi za san. Vježbanje sat ili dva pred spavanje će sigurno pospješiti vaš san, takođe, korisnim će se pokazati i jutarnja gimnastika, džoging ili vježbanje ranije u toku dana – kako biste se što bolje i lakše razbudili i pripremili tijelo za novi dan i aktivnosti koje vas očekuju.

Tuširanje

Jutarnje tuširanje je odličan način da se započne dan. Tako se aktivira nervni sistem, a i dobićete energiju za cio dan.

30/03/2017 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px