Kada je pravo vreme za med?

17/08/2018 13:14

Kada je pravo vreme za med?

Konzumacija meda u velikoj mjeri doprinosi ljudskom organizmu i u prirodi je teško pronaći namirnicu koja može da ga zamjeni.

Kada treba konzumirati med?

Pozitivne karakteristike meda

Med utiče na stvaranje krvnih elemenata i djeluje kao probiotik i antioksidans. Konzumacijom meda jačate imunitet, podstičete metabolizam, čistite organizam, ubrzavate oporavak i još mnogo toga.

Stručnjaci ističu da je najbolji način konzumacije meda u mlijeku, vodi ili čaju. Zadržite ga u ustima i lagano ga otopite, na taj način ćete omogućiti dobrim bakterijama da uđu direktno u krvotok, kroz sluzokožu. Ovo je odličan način i za dezinfekciju usne duplje, a šećer neće štetiti zubima.

Šolja čaja od kamilice

Kašičicu meda rastvorite u toplom čaju ili mlijeku, pa je lagano ispijte. Ukoliko zadržite tečnost u ustima, podstaći ćete antivirusno i antiseptičko dejstvo meda.

U slučaju nadražajnog kašlja, preporučuje se konzumacija kristalisanog nektarinskog meda. Med će najbolji efekat u terapijama dati ukoliko ga konzumirate prije jela.

Može se uzimati i preventivno.

Stručnjaci napominju da med nije preporučljiv svima. Osobe sa dijabetesom i osobe koje su alergične na med, ne bi smjele da ga konzumiraju med, kao ni namirnice koje ga sadrže. Takođe, ova namirnica nije preporučljiva djeci koja su mlađa od jedne godine, jer je do 15 odsto meda zagađeno sporama botulizma.

17/08/2018 13:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px