Hrana koju ne bi trebalo da jedete ako ste bolesni

28/03/2017 12:36

Hrana koju ne bi trebalo da jedete ako ste bolesni

Postoji hrana koju stručnjaci preporučuju kada smo bolesni, a koja bi svojim sastojcima trebala da nam pomogne da ozdravimo.

Isto tako postoji i hrana koju bi trebalo da zaobilazimo kada smo bolesni jer ona samo pojačava simptome bolesti koje imamo.

Ako ne želite da prolongirate bolest, trebalo bi dok ste bolesni da izbjegavate ove namirnice:

slatkisi gumene bombone

Slatkiši

Bijela krvna zrnca se teže bore sa bakterijama ukoliko unosite previše rafinisanog šećera, kog su slatkiši prepuni.

Slatkiši na taj način slabe imuni sistem, a ukoliko imate stomačne probleme – ove poslastice će samo podstaći dehidraciju organizma.

Sok od narandže

Iako je ovaj napitak zdrav, ipak se ne preporučuje kada ste bolesni – pogotovo ako vas boli grlo ili imate osjećaj da je suvo. Citrisne kiseline u soku od narandže samo će još više povređivati vaše ionako bolno grlo.

sokovi case

Gazirani napici

S obzirom na to da su ovi napici puni šećera – zaslužni su za dehidraciju organizma, a sigurno je da vam neće utoliti žeđ, a ako vam je potrebna alternativa za vodu – trebalo bi da probate pića sa niskim procento šećera i koja imaju elektrolite – kao što su sportske slatke vode.

Kafa

Među napicima koje bi trebalo izbjegavati tokom bolesti nalazi se i kafa, pogotovo kada imate stomačne probleme bilo kog tipa. Kofein je sam po sebi dijuretik, pa ćete od nje imati potrebu da još više mokrite, što može izazvati dehidraciju organizma.

kafa vruca

Mlijeko

Mlijeko bi trebalo da izbjegavate kada ste bolesni – pogotovo ako ste “zapušeni”, jer ovaj napitak samo pospješuje proizvodnju sluzi.

Pržena hrana

Poznato je da je pržena hrana bogata ugljenim hidratima i potrebno je više vremena da prođe kroz digestivni sistem – što može podstaći mučninu i kiselinu.

przena hrana

Začinjena hrana

Ako vam curi nos – začinjena, ljuta hrana svakako da nije dobar izbor jer podstiče dodatno izlučavanje sluzi, pa vam nos može početi da “cuti kao slavina”.

Čips

Sama pomisao na čips kada imate bolno grlo trebalo bi da vas asocira na dodatnu iritaciju grla, pa će vam samo biti još teže da zacijelite grlo i u potpunosti ozdravite.

28/03/2017 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px