Feng šui i sezonska ishrana

23/03/2021 17:51

Feng šui i sezonska ishrana

Osnovno pravilo u ishrani je da se konzumiraju namirnice, koje su proizvedene na teritoriji gde živi i korisnik. Takođe, i da se jede isključivo sezonsko voće i povrće. Kako navode nutricionisti, voće i povrće u sezoni su na vrhuncu nutritivne moći i tako najzdraviji za ljudski organizam.

Uz kvalitetniji i bolji ukus, voće i povrće, u sezoni je i jeftinije. Jednako je važno napomenuti i da ne znamo čime su tretirane namirnice iz izvoza ili kako su odgajane. Mnoge zemlje širom sveta imaju opuštenije zakone o upotrebi hemikalija i pesticida.

Kupovinom sezonskog voća i povrća pomažemo i proizvodnju lokalnih poljoprivrednika, a što sa sobom nosi i kraći transport. To direktno utiče i na ekologiju. Manje izduvnih gasova, manje potrošnje energije za rashladne uređaje, manje staklenika….

Šta jesti u martu i aprilu?

Posle zimskih hladnih dana i teže hrane, pripremane sa mnogo manje dostupnog sezonskog povrća, proleće donosi buđenje prirode oko nas, ali i na našem tanjiru. Među prvim vesnicima novog godišnjem doba je mladi luk. Ovo povrće je izvor fitohemikalija koje sprečavaju srčane bolesti i kancer. A bogat je i sumpornim jedinjenima, koja smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Mladi grašak je bogat ugljikohidratima i vlaknima. Sadrži visok procenat proteina, izvor je vitamina K i C, a sadrži i dosta gvožđa. Vitamina K je važan za zdravlje kostiju. Ovo povrće još u sebi ima i folnu kiselinu i vitamin B6. Osvežavajuće i ukusno povrće, komorač, vekovima rešava probleme sa varenjem. Dok je rotkvica prepuna antioksidansa, a lišće joj je bogata kalcijumom, vitaminom K i kalijumom.

Jedna šolja svežeg zelja obezbeđuje polovinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ono sadrži antioksidanse, koji sprečavaju različite hornične bolesti. Među namirnicima koje bi trebalo trošiti tokom marta i aprila je nana. Ona je najbolji lek za stomačne probleme, ali i glavobolju. Bogata je mentolom, jedinjenjem, koje ublažava zapaljenja. Nana se može jesti i sveža, dodavanjem u salate ili je koristiti za pripremu biljnog napitka.

Feng šui ishrana

Unosom hrane sa terena kojoj osoba pripada važno je znati i kako se klasifikuju namirnice prema hranljivim sastojcima i kako celokupno deluju na ljudsko telo.

Kineski feng šui, drevna veština, uči da je čovek deo prirode i da bi trebalo da živi u skladu sa njom. Najpoznatija primena ove veštine je u uređenju prostora, međutim ona se koristi i za poboljšanje partnerskih odnosa, ali i u ishrani.

Feng šui hranu deli u pet grupa i to prema svom toplotnom učinku. Preciznije deli se na hladne, neutralne, vruće, tople i osvežavajuće namirnice.

Vruće namirnice telo štite od hladnoće i u tu grupu spadaju jaki začini, jagnjetina, ovčetina i jaretina, kao i alkohol. U grupu toplih svrstani su praziluk, krompir, heljda, piletina i crno vino i one se preporučuju najviše ženama. Neutralne namirnice su žitarice, mahunarke, goveđe i svinjsko meso kao i orašasti plodovi.

Kao što sam naziv kaže, hladne namirnice su one koje se troše leti. U tu grupu spadaju mineralna voda, limun, narandža, dinja, paradajz, jogurt, kruške, jabuke i bobičasto voće.

Jednako važno uz klasifikaciju je znati i da dugotrajno pripremanje, odnosno izglaganje visokim temperaturama, menja sastavnamirnice te ona gubi na hranjivim sastojcima. Zato je najbolje hranu dinstati na vodi ili kuvati na pari.

Feng šui podrazumeva odabir namirnica po godišnjim dobima. Upravo se zato u proleće, dok se priroda budi, biraju osvežavajuće namirnice. Leti u prvi plan dolaze hladno presovana ulja susama i suncokreta, riba, salate, voće i povrće kuvano na pari. U jesen organizmu najviše prijaju namirnice poput praziluka, crvenog luka, rena, pasulja i bundeve.

Prema načelima koje propagira feng šui ishrana, konzumiranjem hrane možete da utičete i na stres. Kako bi se organizam oslobodio istog treba jesti slatke jabuke, kruške, trešnje, šljive, kajsije i grožđe. Od mesa su to govedina i teletina, od žitarica ječam i proso, ali i krompir, kupus, spanać, šargarepa, grašak kao i maslinovo ulje.

Za vitku liniju feng šui ne priznaje gladovanje. Šta više, takav pristup smatra vrlo opasnim. Za mršavljenje je najbolje birati kinou, proso, jesti puno povrća kao što su grašak, šargarepa, bundeva, slatki krompir i pasulj. Takođe, treba jesti više kuvano, a idealan jelovnik sastoji se od žitarica s voćem za doručak, povrća i vrlo malo mesa za ručak uz dodatak žitarica kao prilog ili sendvič od integralnog hleba i humusa za večeru.

pročitajte i šta bi trebalo da je svakodnevno na jelovniku:

Ove namirnice bi trebalo jesti svaki dan!

 

23/03/2021 17:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px