Djelima klasične muzike protiv različitih tegoba

31/03/2017 16:34

Djelima klasične muzike protiv različitih tegoba

Poznato je da muzika može da ima terapijsku ulogu pogotovo kada slušamo svoju omiljenu muziku; ona nas može opustiti i smiriti kada smo nervozni, neraspoloženi ili potišteni.

Međutim, nauka je dokazala da je muzika, tačnije – klasična muzika – spas za mnoge zdravstvene tegobe i da određena dijela klasične muzike mogu da ublaže i smanje simptome mnogih bolesti i oboljenja.

Upravo su tako dijela Đuzepea Verdija (opere “Aida”, “Fidelio”, “Nabuko”, “Otelo” i druge) dobre za one koji pate od čestih migrena. Pravi spas za asmatičare su dijela Johanesa Bramsa (njegove simfonije i koncerti, kao i Mađarske igre ili sonate).

klavir note

Prema riječima stručnjaka i istraživanjima koja su sprovedena, za sve one koji pate od visokog pritiska preporučena su dijela Johana Sebastijana Baha ili Mocarta jer su ona odlična za smirivanje tijela. Osim za spuštanje visokog pritiska – dijela baha i Mocarta su odlična za povećanje efikasnosti u radu i pojačavanje koncentracije (koja je ključna za učenje i savladavanje novih vještina).

Dijela čuvenog Čajskovskog preporuka su za one koji imaju problma sa srčanom slabošću ili povišenim holesterolom. Ukoliko koristite dijela klasične muzike kao terapiju (uz preporučene lijekove i stil života koji su vam prepisani od strane ljekara) – potrebno je da svakog dana slušate klasiku, odnosno određena dijela po 12 minuta dva puta dnevno.

31/03/2017 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px