Dinja kao lijek!

30/07/2016 11:02

Dinja kao lijek!

Jedan od omiljenih plodova leta je svakako dinja. Osim što je lijepa i osvježavajuća tokom vrelih ljetnih dana, dinja je i veoma zdrava.

Upravo zbog svojih sastojaka dinja može da se koristi i kao lijek. Značajno mjesto i primjenu ima i u narodnoj medicini prema kojoj se svaki dio dinje može iskoristiti za rješavanje nekih zdravstvenih problema.

Pogledajte koje sve zdravstvene probleme možete riješiti zahvaljujući slatkoj dinji i na koji način:

Grčevi u stomaku

Pomiješajte 2 kašičice sjemena dinje i 2 kašičice sjemena krastavaca, pa ih prelijte sa 6 dl vrele, kipuće vode. Ostavite ovo poklopljeno dva sata, nakon čega je potrebno da procijedite sadržaj. Popijte 1 dl prije doručka, 2 dl prije ručka i večere i ovaj tretman ponavljajte 10 dana.

Problemi sa bešikom

Pomiješajte 2 kašičice sitno izmrvljenog sjemena dinje, 2 kašičice sjemena krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje, pa sve to zajedno prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da poklopljeno odstoji dva sata. Procijedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno prije svakog obroka narednih 5 dana.

dinja isecena

Za jačanje imuniteta

Potreban vam je sok od dinje – iscijeđen ručno ili u sokovniku, koji ćete pomiješati sa jogurtom medom i limunovim sokom. Pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

Za suvu kožu

Iscijedite sok od dinje i dodajte jednaku količinu mlijeka i ružine vodite. Ovako pripremljen losion stavljajte uveče i ujutru (a može i češće) i nakon 20 minuta isperite lice mlakom vodom.

30/07/2016 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px