Da li žene brže stare?

07/06/2021 18:31

Da li žene brže stare?

Naučnici tvrde da žene žive duže od muškaraca, ali da stare brže od njih. Iako neočekivano, možda, stručnjaci tvrde da je to logično i mnogo je faktora koji na to učitu, pre svih trudnoća i menopauza. Na trećem mestu je i podatak da žene su pogođenije stresom za razliku od muškaraca.

Naime, žene su sklonije mentalnim slomovima i to onima koji su u vezi sa poslom. To me u prilog ide i hormonska razlika. Fluktuacije hormona su povezane s depresijom. Uz to sezonski afektivni poremećaj pogađa češće žene nego muškarce te konstantni stres dovodi do ranog starenja.

saznajte još i: Namirnice koje negativno utiču na kožu

Studija istraživača sa Univerziteta Džordž Mejson dokazala je da zbog trudnoće žene izgledaju 11 godina starije. Žene koje su rađale “imaju kraće telomere od onih koje nikada nisu rađale”. A ti  telomeri određuju izgled, odnosno da li izgledamo staro. Muška koža je 25 odsto deblja od ženske, tvrde dermatolozi. Iz tog razloga muškarci mogu imati manje bora, pa samim tim i izgledati mlađe. Ali, bora na muškom licu je dublja od ženskih.

pročitajte još i: Kako negativne emocije utiču na rad organa?

Estrogen je odgovoran za mladoliko lice žena lice, a testosteron je tipičan za muškarce. I upravo visok nivo testosterona usporava starenje. Za razliku od ovog hormona, proizvodnja estrogen, koji služi i kao hormon protiv starenja, opada brže od proizvodnje testosterona. Pa kako piše Bright Side, zato se kod žena ranije pojavljuju bore.

Proces starenja ubrzava i gubitak hormona tokom menopauze. Naime, kada žene uđu u menopauzu, njihovi organizmi ne proizvode kolagen u onoj meri koji su prouzvodili pre tog stanja. Dodatno, smanjena količina kolagena dovodi i do gubitka elastičnosti kože.

07/06/2021 18:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px