Da li riba čini djecu pametnijima?

22/12/2017 15:48

Da li riba čini djecu pametnijima?

Nova studija istraživala je navike djece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Studija, u kojoj je učestvovalo 500 djece uzrasta od 9 do 11 godina, je pokazala da djeca koja konzumiraju ribu makar jednom nedjeljno, imaju viši IQ za 5% za razliku od onih koji ne jedu ribu. Uz to, ova djeca pokazala su bolje rezultate u kognitivnim testovima, a i cjelokupno zdravlje bilo im je poboljšano.

Kako se vjeruje, tajna se krije u omega 3 masnih kiselinama kojima je riblje meso obiluj, a koje utiču na funkcije u samom mozgu. Djeca koja su jela ribu su, uz bolje verbalne i neverbalne vještine, bolje rezultate na IQ testovima za oko 4,8%, a pokazala da imaju bolji kvalitet sna, jer su se manje puta budila u toku noći i nisu bila umorna preko dana.

Djeci do 4 godine, preporučuje se da jedu jedno do dva riblja obroka nedjeljno, djeci od 8 do 19 godina preporučuju se tri obroka nedjeljno, dok djeci od 11 godina pa nadalje i do 4 riblja jela nedjeljno.

22/12/2017 15:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px