8 zdravstvenih blagodeti hladnog vrijemena

14/02/2018 16:09

8 zdravstvenih blagodeti hladnog vrijemena

Bez sumnje, zima može da bude okrutna po naše tijelo i um. Ipak, postoje i neke dobre strane hladnog vremena, a u nastavku otkrijte koje su.

Hladno vrijeme utiče na naš organizam, usporava ga, te nerijetko postajemo mrzovoljni, pospani ili pak depresivni. Ipak, zima nema samo loše posljedice po zdravlje, a u nastavku otkrijte kako zima može da nam pogoduje.

Zdravstvene benefiti niskih temperatura

  1. Poboljšava rad mozga– hladne temperature utiču na bolju funkciju mozga, te razmišljamo racionalnije i brže.
  2. Sagorijeva kalorije– kada je hladno, tijelo se dodatno trudi da se zagrije, te troši više energije i sagorijeva kalorije tom prilikom.
  3. Povećava smeđe salo– većina sala u tijelu pojavljuje se u obliku bijele boje, dok je braon salo zapravo mast bogata mitohondrijama. Ljudi sa niskim BMI imaju više ovog sala, a istraživanja su pokazala da ova vrsta masnih naslaga poboljšava rad organizma.
  4. Smanjuje alergije– tokom hladnog vremena, većina alergena ne može da opstane, te nemamo iritirajuće simptome, kao što je suzenje očiju, kijavica i kašalj.
  5. Umanjuje upale– bolovi u mišićima, otici i bolovi usljed neke povrede su manji zimi, jer niska temperatura djeluje kao prirodni oblog na bolna mjesta.
  6. Smanjuje rizik od bolesti- virusi ne opstaju na niskim temperaturama, te smo manje izloženi bolestima upravo zimi.
  7. Bolji san– tjelesna temperatura prirodno opada dok pokušavamo da zaspimo. Ovaj proces može da potraje i do dva sata leti, pa stoga, tokom zime lakše zaspimo.
  8. Bori se sa infekcijama– niske temperature jačaju imuni sistem i lakše se borimo sa infekcijama u tijelu.
14/02/2018 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px