8 benefita godži bobica za koje niste znali

18/12/2017 17:05

8 benefita godži bobica za koje niste znali

Krucijalno je da svakodnevno konzimiramo što više bobičastog voća, ali nemojte stati samo na borovnicama i malinama. Pokazano je da su godži bobice, iako se ne koriste tako često, zapravo superhrana sa velikim spektrom zdravstvenih benefita.

Godži bobice, poreklom su sa Tibeta. Rastu na drvenastom žbunu, sazrevaju u jesen i imaju slatkast, gotovo čokoladni ukus. Zbog svojih blagotvornih dejstava po zdravlje, u prošlosti, smatrana je za svetu biljku. Na Tibetu, za ishranu i lečenje koristile su se još pre šest hiljada godina, a u Evropu su stigle u 18. veku.


Danas, ova namirnica smatra se superhranom, a istraživanja pokazala su brojne benefite po naše zdravlje. Ovo su neki od njih.

Zdravlje očiju

Antioksidanti u godži bobicama, sprečavaju degeneraciju oka i umanuju uticaj UV zračenja na naš vid. Takođe, godži bobice su se pokazale efikasne u lečenju glaukoma.

Visok procenat vlakana

Vlakna, koje ljudi generano ne konzumiraju dovoljno, između ostalog, umanjuju rizik od nekih vrsta karcinoma i eliminišu visok holesterol, kao i toksine u organizmu.

Dobro varenje

Upravo zahvaljujući vlaknima, godži bobice su efikasne u poboljšanju varenja. Uz to, bogate su vitaminima A i C, gvožđem, kalcijumom i selenom, koji je neophodan za isceljenje i regeneraciju tkiva koje oblaže organe za varenje.

Bori se sa anemijom

Godži bobice sadrže 15% neophodne doze gvožđa. Anemija usled nedostatka gvožđa pogađa sve veći deo stanovništva, naročito žena, pa je konzumiranje osušenih godži bobica idelan i pre svega ukusan lek za malokrvnost.

Proteini

Za razliku od većine vrsta voća, godži bobice prepune su proteina, a uz to, sadrže i amino kiseline, te su idealna namirnica za zdrav i izbalansiran doručak koji će vas, pored potrebnih nutrijenata, učiniti duže sitim.

Antioksidanti

Jedan od glavnih benefita ovih bobica jeste borba sa oboljenjima i zapaljenjima, upravo zbog visokog sadržaja antioksidanata. Godži bobice pomažu u lečenju gripa i prehlada, te usporavaju starenje ćelija.

Jak imunitet

Ovo voće održava celokupan organizam zdravim, a zbog vitamina A i C jača imuni sistem.

Povećavaju energiju

Jedna studija pokazala je da osobe koje dnevno piju sok od ovih bobica bolje su se koncentrisale, lakše su obavljale fizičke aktivnosti i nisu se lako zamarale.

18/12/2017 17:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px