7 tihih simptoma anemije

27/02/2018 16:32

7 tihih simptoma anemije

Ukoliko ste stalno osjećate bez energije, možda je vrijeme da povećate unos gvožđa i vitamina B12.

Šta je anemija?

Anemija je stanje kada u tijelu ne postoji dovoljno ydravih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik kroz tijelo, koliko bi trebalo. Ukoliko se ne liječi, ovo oboljenje može da dovede do pogrošanja zdravstvenog stanja. U nastavku otkrijte šta su skriveni znakovi anemije.

Znakovi anemije

  1. Gubljenje daha i vrtiglavica– bez gvožđa i vitamina B12, tijelo ne može da proizvede protein hemoglobin, koji je ključan za pravilno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Ovaj protein prenosi kiseonik kroz ćelije, pa njegov nedostak uzrokuje kratak dah i vrtoglavicu.
  2. Hroničan umor– u pitanju je najučestaliji simptom anemije koji nastaje usljed istog procesa zbog kojeg dolazi do vrtoglavice- manjak hemoglobina.
  3. Blijeda koža– zbog manjka kiseonika, koža, kao najveći organ, ne može izgledati zdravo.
  4. Bol u grudima– kako postoji manje krvnih ćelija, tako srce radi brže, ne bi li ispumpalo svu krv. To može dovesti do bola i zatezanja u grudima.
  5. Trudnoća i gubitak velike količine krvi mogu takođe biti odgovorni za anemiju.
  6. Način ishrane– Vegeterijanski način ishrane, usljed ne unošenja mesa, dovodi do anemije, jer vegeterijanci ne unose dovoljne količine gvožđa.
  7. Ukoliko vam se jedu kockice leda ili čudne namirnice poput gline, osušene farbe ili zemlje, moguće je da patite od anemije.

Ako sumnjate da imate anemiju, neophodno je konsultovati se sa izabranim ljekarom koji će prepisati adekvatnu terapiju i režim ishrane.

27/02/2018 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px