7 skrivenih razloga zašto vam opada kosa

11/01/2018 15:38

7 skrivenih razloga zašto vam opada kosa

Umjereno opadanje kose je sasvim normalna pojava, a dnevno, izgubimo u prosjeku 5o do 100 vlasi. Međutim, ukoliko je količina kose koja opada mnogo vijeća, vrijeme je za uzbunu.

Razlozi zašto opada kosa

Nedovoljno proteina

Eto još jednog razloga zašto da uvrstite protein u svaki obrok- on potpomaže rastu kose. Manjak proteina uzrokuje kako smanjen rast, tako i opadanje kose, a može da utiče i na promjenu boje. U prosjeku, preporučena dnevna doza proteina jeste 46 grama, a da biste spriječili dalje opadanje kose, dodajte još 11 grama proteina u svoje obroke.

Nedostatak gvožđa

Opadanje kose uzrokovano nedostatkom gvožđa najčešće je pojava kod vegerterijanaca i onih koji limitiraju unos mesa. Međutim, suplementi gvožđa se ne preporučuju, osim ukoliko i klinička slika nije dokazala da patite od nedostatka ovog jedinjenja. Umjesto toga, u ishranu uvrstite namirnice bogate gvožđem, kao što su džigerica, zeljasto lisnato povrće, soja i sočivo.
Pročitajte još i… Evo zašto se kosa brže masti!

Pod stresom ste

Anksioznost i velika, konstantna količina stresa s kojom se svakodnevno suočavate može dovesti do opadanja kose i to u većoj količini, u tzv. pečatima. Uz izbjegavanje ovakvih situacija, ukoliko vam vlasi opadaju usljed stresa, posavjetujte se sa psihologom.

Agresivni proizvodi za njegu kose

Vruća voda uz agresivne preparate za kosu, prepune hemikalija, mogu da oštete kožu glave i da uzrokuju opadanje kose. Posavjetujte se sa dermatologom koji proizvodi su neutralni, te počnite njih da koristite.

Problemi sa štitnom žlijezdom

usljed disfunkcije tiroidne žlijezde, dolazi do disbalansa hormona u organizmu, a to može da uzrokuje abnormalni gubitak kose. Ukoliko primijetite simptome pojačanog rada štitne žlijezde, idite kod ljekara.

Počeli ste sa novom terapijom

Promjena lijekova, kao što su određeni lijekovi za regulaciju pritiska, mogu kao nuspojavu da imaju opadanje kose. Pročitajte uputstvo za upotrebu na lijeku, ali niti jedan medikament ne prestajte da pijete na svoju ruku, već se posavjetujte sa svojim ljekarom.

11/01/2018 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px