5 antistres tehnika koje zapravo ne funkcionišu

24/11/2017 14:36

5 antistres tehnika koje zapravo ne funkcionišu

Stres je svuda oko nas i svako se drugačije nosi sa njim. Iako postoje neki univerzalni savjeti kako umanjiti sam stres i njegove posljedice, neki od njih baš i nisu efikasni. Otkrijte koje to antistres tehnike nemaju nikakav efekat.

Gledanje TV-a

Ovo posebno praktikuje mlađa populacija. Ipak, njemački i danski istraživači pokazali su da metod uklanjanja stresa gledanjem serija i filmova zapravo donosi kontraefekat. Uz osjećaj griže savjesti zbog prokrastinencije, osobe koje ovako pokušavaju da se izbore sa stresom na kraju budu još nervoznije.

Analiziranje

Ukoliko se dogodi nešto što je uzorkovalo stres, većina nas pokušava da sagleda cijelu situaciju u potrazi za rješenjem. međutim, ovo može dovesti do pretjeranog analiziranja, a zatim i brojnih pitanja kako i zašto koja samo povećavaju nivo stresa.

Loše navike

Mnogi se s stresom nose tako što popiju času alkoholnog pića ili pak zapale cigaretu. Međutim, ovi poroci narušavaju zdravlje i mogu dovesti do bolesti zavisnosti. Umjesto toga, pokušajte duboko da udahnete i izdahnete i da tako smirite um i tijelo.

Prejedanje

Većina ljudi, prilikom stresnih situacija, poseže za “hranom za utjehu“. Međutim, slatkiši, grickalice i dupli čizburger nam neće umanjiti nervozu niti će nas učiniti srećnijima. Pored gojaznosti, ovako štetimo svom zdravlju. Radije izaberite zdravije namirnice, poput orašastih plodova ili voća.

Društvene mreže

Iako odlazak na Fejsbuk ili Instagram zvuči kao sjajna ideja za pauzu nakon napornog dana, brojne studije pokazale su da kada se osjećamo depresivno ili smo pod stresom, društvene mreže mogu samo da pogoršaju trenutno stanje. usljed sindroma upoređivanja sa drugima, nečiji uspjeh, u ovim trenucima može loše da utiče na nas.

 

24/11/2017 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px