10 razloga zašto tijelo zadržava vodu

07/03/2018 12:49

10 razloga zašto tijelo zadržava vodu

Ukoliko vam se desilo da se osjećate naduto i ne možete da zakopčate omiljene pantalone, iako ste na dijeti i pazite šta jedete, vrlo je vjerovatno da tijelo zadržava vodu. Zašto se ovo dešava, saznajte u nastavku.

Zadržavanje vode i tzv. “vodena težina” nastaje nakon konzumiranja određenih namirnica koje utiču na to da tijelo nagomilava vodu. To dovodi do osjećaja nadutosti i otečenosti.

Zašto nam se stomak naduvava?

  1. Preskačete antioksidante. Ove supstance potpomažu izbacivanju viška vode, a ukoliko ne konzumirate namirnice koje imaju antioksidante, može doći do otečenosti i naduvavanja stomaka. Ako dođe do ovoga, u ishranu uvrstite borovnice, paradajz, jagode, spanać, kelj i papriku.
  2. Previše soli. Neki ljudi, usljed konzumiranja prevelike količine soli, otiču. Iz tog razloga, važno je da unos soli ograničite i da ga izbjegavate.
  3. Previše ugljenih hidrata. Prevelika konzumacija ugljenih hidrata takođe dovodi do nagomilavanja vode u tijelu. Razlog se krije u tome što se ovi sastojci u tijelo pretvaraju u glikogen, koji daje snagu mišićima, Sa svakim gramom glikogena, tijelo zadržava troduplo više vode.
  4. Rigorozne dijete. Kada smo na dijetama koje uključuju veoma malu količinu hrane, kilograme gubimo odmah. Ipak, kada se vratimo normalnom režimu ishrane, dolazi do nagomilavanja vode u tijelu i do oticanja.
  5. Ukoliko provodite previše vremena sijedeći, krv i tečnost se spušta u donje ekstremitete, što dovodi do oticanja nogu i zglobova. Redovna fizička aktivnost u ovome može da pomogne.
  6. Ne konzumirate kalijum. Banane, španat, avokado i paradajz prepunis u kalijuma, koji reguliše balans tečnosti u tijelu i sprečava nagomilavanje vode.
  7. Vlakna su veoma važna za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta, a njihovo nekonzumiranje dovodi do oticanja.
  8. Nedovoljno konzumiranje vode dovodi do zadržavanja tečnosti u tijelu, jer ćelije strepe od dehidratacije, pa čuvaju zalihe.
  9. Alkohol takođe doprinosi do dehidratacije i oticanja.
  10. Oticanje i zadržavanje vode jedan je od simptoma PMS-a
07/03/2018 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px