10 namirnica koje treba unijeti u ishranu ako hoćete da oslabite

18/03/2020 16:18

10 namirnica koje treba unijeti u ishranu ako hoćete da oslabite

Prva stvar koju treba uraditi onda kada želite da smršate jeste da uvrstite supernamirnice u svoju ishranu.

Motiv je jednostavan: radi se o čudesnim namirnicama, koje su veoma hranljive i pomažu kod rješavanja mnogih zdravstvenih problema.

Evo koje su to namirnice:

Šumsko voće
Borovnice, trešnje, godži i jagode sadrže veliku količinu antioksidanata, vlakana i vitamina C. Ovi sastojci doprinose poboljšanju imuniteta i regulišu metabolizam, što vodi do skidanja tjelesne mase. Ako ih ne nađete svježe, možete ih konzumirati i suve, bez konzervansa ili dodatog šećera.

Ljuta paprika
Sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6, nijacin, kapsaicin, flavonoide i minerale. Štiti ćelije od slobodnih radikala.

Đumbir
Ovaj sastojak je jedna od najpodcenjenijih supernamirnica, s obzirom na to da ima puno koristi za zdravlje ljudi. Bogat je vitaminima B3, B6 i C, sadrži gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor i folat.

Bijeli luk
Postoji veoma bitan motiv zbog kog bi trebalo uzeti po jedan čen bijelog luka svako jutro. Bijeli luk je pun vitamina, minerala i antioksidanata koji su veoma jaki, kao što je alicin. Reguliše krvni pritisak, holesterol i poboljšava simptome prehlade.

Čija sjemenke
Sadže visok nivo Omega-3 masnih kiselina, vlakna, proteine, vitamine, minerale i antioksidante. Nalaze se u mnogim marketima, tako da ne bi trebalo da zanemarite, posebno ako ste na dijeti.

Sjemenke lana
Sjemenke lana sadrže slične nutrijente kao čija sjemenke i isti uticaj na zdravlje. One se intenzivno koriste u indijskoj kuhinji, što znači da ih možeš koristiti za pripremu ukusnih indijskih jela.

Kinoa
Ovo je žitarica koja se uvozi iz Indije i nije tako jeftina kao ječam. Sadrži visok nivo proteina, vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata.

Kakao
Neobrađena zrna kakaa predstavljaju najsnažniju supernamirnicu u svijetu. Možeš kupiti kakao u prahu, koji ćeš koristiti za čokoladno mlijeko ili pravljenje drugih zdravih dezerata.

Pšenična trava
Ovo je jedna od veoma bitnih supernamirnica, zahvaljujući vitaminima, mineralima, proteinima, fitonutrijentima, enzimima i hlorofilu koje sadrži. Doprinosi izbacivanju toksina iz organizma i pomaže varenju, takođe je veoma dobra za metabolizam.

Spirulina
Ovu namirnicu često koriste osobe koje vode računa o zdravom načinu ishrane. Veoma je efikasna zato što sadrži visok nivo vitamina, protejina i antioksidanata. Ako ste vegetarijanac ili vegan, ne biste trebali da zaobiđete spirulinu u svojoj ishrani.

18/03/2020 16:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px