Znate li da na planeti postoji i osmi kontinent?

02/11/2017 16:16

Znate li da na planeti postoji i osmi kontinent?

I dok nam je trebalo neke vrijeme da prihvatimo da Pluton nije planeta, nego ledeni div, novo otkriće ponovo je poljuljalo sve ono što smo dosad znali iz geografije.

Naučnici su u magazinu “Geološko društvo Amerike” objavili istraživanje u kojem se tvrdi da na Zemlji postoji osam kontinenata. Tako pored Evrope, Afrike, Azije, Antarktika, Australije, te Sjeverne i Južne Amerike, ubrajaju i Zelandiju.

Šta je Zelandija i gdje se nalazi?

Veličine Indije, ovaj kontinent nalazi se istočno od Australije, a uz Novi Zeland, ubraja još nekoliko obližnih ostrva. Zelandija je dio superkontinenta Gondvana od kojeg su nastali Australija i Antarktik, prije 80 miliona godina. Dok su se ova dva kontinenta odvojila i razvila posebni floru i faunu, Zelandija je u potpunosti potonula, a danas 93% kopna je pod vodom. Procjenjuje se da je površina Zelandije oko 4.920.000 kilometara kvadratnih, a tek sada, postaje predmet istraživača.

Dosad, smatrana je mikrokontinentom, ali geolozi se bore za to da Zelandiju proglase kontinentom, jer ima sve karakteristike istog– počev od kore zemljišta. Tim od 32 naučnika iz 12 zemalja izvršili su prvu posjetu Zelandiji, a biće potrebno mnogo vremena prije nego što istraže svu istoriju ostrva, dugu 80 miliona godina.

Foto: Instagram

02/11/2017 16:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px