Životinje koje su promijenile istoriju

28/08/2019 12:44

Životinje koje su promijenile istoriju

Nisu svi pioniri u različitim oblastima hodali na dvije noge. Mnogi naši krzneni i pernati prijatelji pomogli su da se život na planeti promjeni.

Životinje su uz ljude odvajkada, pa ne čudi zašto su nam najčešće one od najveće pomoći. U nastavku saznajte koje su to životinje i na koji način promijenile tok istorije.

Životinje koje će ostati upamćene

Ovca Doli

Davne 1996. 5. jula, rođena je ovčica Doli, prvi klonirani sisar u istoriji. Njeno rođenje pokazalo je da je moguće klonirati živo biće iz odrasle ćelije i neoplođene jajne ćelije. Kasnije, klonirane su svinje, jeleni, konji i bikovi.

Šer Ami

Ovaj golub, čije ime u prevodu sa francuskog na srpski znači “dragi prijatelj” bio je istinski heroj Prvog svjetskog rata. Naime, tokom ratovanja, on je radio na strani SD i prenio je čak 12 poruka. Pomogao je francuskim vojnicima, a ta to je dobio i orden hrabrosti.

Dejvid Sivobradi (Grejbird)

Sve do 1960. godine, naučnici su vjerovali da samo ljudi imaju sposobnost da prave i koriste oruđe. Međutim, 4. novembra te godine, Džejn Gudol posmatrala je šimpanzu koji se zvao Dejvid Sivobradi kako koristi stabljiku trave da izvuče termite iz rupe. Tako je ova šimpanza otkrila naučnicima da i druge životinje koriste oruđe kako bi se snašle u prirodi.

Lavica Elsa

Džordž Adamson i njegova supruga Džoj 1956. godine usvojili su mladunče lava kojeg su nazvali Elsa. Godinama, Adamsonovi su brinuli o Elsi u svom domu u Africi, učeći je da lovi samostalno i razvijali su njene vještine kako bi se snašla u divljini. Konačno, par je pusti Elsu i ona je, začudo, preživjela. Četiri godine kasnije, Džoj je napisala knjigu “Rođena slobodna” u kojoj je opisala Elsin život, a šest godina kasnije snimljen je i film zahvaljujući kojem se ispromovisao trend da životinje treba da žive slobodno, u divljini.

Pas Balto

Doktori na Aljasci su se 1925. godine našli u smrtonosnoj dilemi. Naime, zavladala je epidemije difterije, a jedini lijek nalazio se u Sijetlu. Doktori i osoblje nisu mogli da dođu do lijeka avionom, pa su pustili nekoliko sanki sa psima kako bi transportovali lijek. Jedan tim pasa predvodio je Balto, haski, koji je trčao kroz mećavu cijelu noć ne bi li dostavio lijek. I uspio je u tome!

Pas Smouki

Ovaj pas, rase jorkški terijer, je postao pravi ratni heroj. Naime, tokom Drugog svjetskog rata, američki vojnici su bili napadnuti na Filipinima. Jedino su mogli da komuniciraju preko telefona. Zato je Smouki priskočila u pomoć. Ona je spasila 250 ljudi.

28/08/2019 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga

ITEP300x250px